Konkurencija u panici: Iranci lansirali raketu u svemir!

30.12.2021

14:43

0

Prethodna lansiranja izazvala su prekore od strane Sjedinjenih Država

Konkurencija u panici: Iranci lansirali raketu u svemir!
rocket-launch-g49b2ebc68_1280 - Copyright Pixabay

Iran je u četvrtak objavio da je lansirao raketu-nosač satelita sa tri uređaja u svemir, iako je nejasno da li je neki od objekata ušao u orbitu oko Zemlje.

U izveštaju državne televizije, kao i u drugim izveštajima iranskih poluzvaničnih novinskih agencija, nije navedeno kada je lansiranje obavljeno niti koje uređaje je prevoznik doneo sa sobom.

Međutim, lansiranje dolazi usred teških pregovora u Beču oko pohabanog iranskog nuklearnog sporazuma.

Prethodna lansiranja izazvala su prekore od strane Sjedinjenih Država. Američki Stejt department, Svemirske snage i Pentagon nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Ahmad Hoseini, portparol Ministarstva odbrane, identifikovao je raketu kao raketu Simorg ili "Feniks" i rekao da su tri uređaja poslata na 470 kilometara od Zemlje.

Hoseini je citiran da je rekao da su "performanse svemirskog centra i performanse nosača satelita urađene kako treba". On je lansiranje opisao kao "početno", sugerišući da je još na putu ka krajnjoj destinaciji.

Iranska televizija emitovala je snimak rakete ukrašene rečima "nosač satelita Simorg" i sloganom "Mi možemo".

Iranski civilni svemirski program pretrpeo je niz neuspeha poslednjih godina, uključujući požare sa smrtnim ishodom i eksploziju rakete na lansirnoj rampi koja je privukla pažnju čitavog sveta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike