Crna statistika: Zbog koronavirusa 2020. je najsmrtonosnija godina u istoriji Sjedinjenih Američkih Država

27.12.2020

09:03 >> 09:29

0

Broj preminulih će premašiti 3 miliona, a skok stope mortaliteta najveći je u poslednjih 100 godina

Crna statistika: Zbog koronavirusa 2020. je najsmrtonosnija godina u istoriji Sjedinjenih Američkih Država
Copyright Pixabay

Godina 2020. najsmrtonosnija je u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i očekuje se da će do samog kraja godine broj mrtvih preći 3 miliona, čemu je najviše doprineo koronavirus. Zvanični podaci o broju mrtvih neće biti dostupni još nekoliko meseci, ali prema preliminarnim brojevima, preminulih će biti najmanje 3,2 miliona, što je za 400.000 više nego 2019.

U Americi se broj mrtvih povećava iz godine u godinu, pa veći broj nije neočekivan, ali je ovde u pitanju drastičan skok od oko 15 odsto. To je najveći procentualni skok od 1918. godine, kada su desetine hiljada američkih vojnika poginuli u Prvom svetskom ratu, dok su stotine hiljada umrle zbog pandemije gripa. Broj mrtvih porastao je te godine za 46 odsto u odnosu na 1917.

Mortalitet u Americi blago je bio manji 2019. godine, jer se bolje brinulo o srčanim bolesnicima i jer su oboleli od raka imali delotvornije tretmane, dok se očekivano trajanje života povećalo za nekoliko nedelja drugu godinu zaredom, što je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio u sredu. Ipak, očekivano trajanje života za 2020. sigurno će se smanjiti, tvrdi Robert Anderson iz Centra.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti prošle godine je prebrojao 2.854.838. preminulih, što je skoro za 16.000 više nego 2018. To su bili ohrabrujući podaci, jer se broj godišnje povećava za 20.000 do 50.000, uglavnom zbog starenja stanovništa i porasta populacije.

Pročitajte još

Koronavirus i druge smrtonosne bolesti

Koronavirus je u velikoj meri doprineo povećanju broja mrtvih 2020, direktno i indirektno. Od kovida je tokom nekoliko meseci pandemije do sada umrlo više od 330.000 Amerikanaca i taj broj svakodnevno raste. SARS-CoV-2 uspeo se na treće mesto na listi najčešćiih uzroka smrti, gde se smestio odmah iza bolesti srca i raka, a u jednom periodu protekle godine bio je i vodeći uzrok smrti.

Tanjug/AP Photo/Jeff Chiu)

Osim toga, povećao se i broj preminulih od drugih bolesti. Zapaljenje pluća početkom godine bilo je jedan od najčešćih uzroka smrti. Pretpostavlja se da je ono uzrokovano koronavirusom, ali na početku 2020. nije bilo moguće utvrditi da li je novi virus krivac za pneumoniju. Osim toga, neočekivano je porastao i broj preminulih od dijabetesa i demencije.

Zabeležen je i veliki broj smrti zbog prekomerne upotrebe lekova, što se takođe povezuje sa koronavirusom, dok se broj poginulih u saobraćajnim nesrećama nije smanjio bez obzira na to što je većina ljudi bila u karantinu, a broj samoubistava takođe je u porastu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike