Zvali su ga "odmetnuti ratnik": Umro elitni specijalac burne prošlosti! Poreklom Hercegovac, bio je prvi komandant Foka

28.12.2021

10:40

0

Sproveo vojnu operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden

Zvali su ga "odmetnuti ratnik": Umro elitni specijalac burne prošlosti! Poreklom Hercegovac, bio je prvi komandant Foka
marsinko - Copyright Youtube/SOFREP

Ričard Marsinko, legendarna vojna figura u Americi, poznat po tome što je predvodio tzv. Tim 6 Mornaričkih foka u vreme kad je jedinica za specijalne tajne operacije još bila u povoju, umro je u subotu u 81. godini, preneli su američki mediji

- Prošle noći, na božićno veče, izgubili smo heroja, poznatog i kao Odmetnuti ratnik (Rogue Warrior), penzionisanog komandanta mornaričkih Foka i tvorca Tima šest, mog oca Ričarda Marcinska”, napisao je na Tviteru njegov sin Met Marsinko.

- Njegovo nasleđe će živeti zauvek. Čovek je bio prava legenda - dodao je.

Marcinko, veteran Vijetnamskog rata, bio je prvi zapovednik tajne jedinice formirane 1980, Tima 6, koji je kasnije sproveo vojnu operaciju u kojoj je 2011. ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden u Pakistanu.

 

 

Marsinko je dizajnirao i organizovao Tim nakon neuspelih pokušaja spasavanja taoca u Iranu tokom Karterove administracije, prema podacima Muzeja Mornaričkih foka.

Nakon penzionisanja 1989, Marsinko je postao autor, govornik i konsultant. Ali, bio je i kontroverzna figura – osuđen je, naime, zbog prevare povezane sa vojnim ugovorom, navodi CNN. Mnogi su ga smatrali "glavnim protivterorističkim operaterom".

Muzej Foka, koji ga je nazvao “Demo Dik”, rekao je da je Marsinko vodio Tim 6 od 1980. do 1983. godine.

 

 

Marsinko je rođen u novembru 1940 u Lensfordu, u Pensilvaniji. Njegov otac je Hrvat iz Hercegovine, a majka mu je iz Slovačke. Kad je bio dete, porodica je preselila u Nju Džersi.

Nakon što je napustio srednju školu u Nju Bransviku, pristupio je mornarici, koja ga je odbila jer nije imao diplomu. Ipak, uspeo je da uđe u mornaricu 1958. kao radio vezista. U junu 1966. prebačen je u Tim Foka 2. Takođe je stekao diplome Pomorske postdiplomske škole i Univerziteta Montgomeri.

U januaru 1967. je otišao u Vijetnam na šest meseci dužnosti. Iste godine u maju, poveo je napad na Ilo Ilo Hon, kad je ubijen velik broj vijetkongovaca. U Vijetnamu je bio u dva navrata, a potom je 1973. otišao u Kambodžu, da bi se vratio i nastavio da komanduje Timom 2 od 1974. do 1976.

Admiral Tomas Hejvord imenovao ga je za prvog komandanta njegove nove jedinice, u vreme kad je mornarica imala svega dva tima Foka. Marsinko ju je imenovao Tim 6 kako bi naveo druge nacije, a posebno Sovjetski savez, da misle kako SAD imaju više timova kojih nisu svesni. Lično je izabrao pripadnike jedinice iz država širom SAD.

Iako se tada na poziciji komandanta u mornarici provodilo dve godine, Marsinko je predvodio svoj tim tri godine.

Dobitnik je brojnih ordena i priznanja.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNN

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike