Kinezi se obrušili na Ilona Maska: Zbog incidenta u svemiru tvrde da radi za američku vladu i da su njegovi sateliti oružje

27.12.2021

13:00

0

Budući da postoji gotovo 30.000 satelita i drugih ostataka za koje se veruje da kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih svemirskih sudara

Kinezi se obrušili na Ilona Maska: Zbog incidenta u svemiru tvrde da radi za američku vladu i da su njegovi sateliti oružje
AP21196672506714 - Copyright AP Photo/Matt Rourke

Građani Kine kritikovali su na internetu svemirske ambicije Ilona Maska, američkog milijardera i osnivača kompanije "Tesla", nakon što se zvanični Peking požalio da je njegova svemirska stanica bila primorana da preduzme akciju izbegavanja kako ne bi došlo do sudara sa satelitima koje je lansirao Maskov program "Starlink".

Sateliti "Starlinka", ogranka Maskove aerokosmičke kompanije "SpaceX", imali su dva "bliska susreta" sa kineskom svemirskom stanicom 1. jula i 21. oktobra, navodi se u dokumentu koji je Kina ranije ovog meseca dostavila svemirskoj agenciji Ujedinjenih nacija, a prenosi agencija Rojters.

- Iz bezbednosnih razloga, Kineska svemirska stanica uvela je preventivnu kontrolu izbegavanja sudara - navodi Kina u tom dokumentu objavljenom na veb-stranici Kancelarije Ujedinjenih nacija za svemirska pitanja.

U objavi na kineskoj platformi "Weibo", koja je nalik Tviteru, jedan korisnik je rekao da su "Starlinkovi" sateliti "samo gomila svemirskog smeća", dok ih je drugi opisao kao "američko oružje za ratovanje u svemiru".

Budući da postoji gotovo 30.000 satelita i drugih ostataka za koje se veruje da kruže oko planete, naučnici su pozvali vlade da razmenjuju podatke kako bi smanjili rizik od katastrofalnih svemirskih sudara.

Samo "SpaceX" je rasporedio skoro 1.900 satelita da opslužuju širokopojasnu mrežu "Starlinka" i planira raspoređivanje dodatnih satelita.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike