Kraljica Elizabeta II u emotivnom govoru odala počast princu Filipu: Božić može biti težak za one koji su izgubili voljene

25.12.2021

15:53

0

Govoreći pored njihove zajedničke fotografije, nosila je broš koji je imala i prilikom fotografisanja

Kraljica Elizabeta II u emotivnom govoru odala počast princu Filipu: Božić može biti težak za one koji su izgubili voljene
Tan2021-12-23_233051645_0 - Copyright Tanjug/Victoria Jones/Pool via AP

Britanska kraljica Elizabeta II odala je počast svom mužu tokom svog prvog božićnog obraćanja od njegove smrti.

- Božić može biti težak za one koji su izgubili voljene. Ove godine posebno razumem zašto - rekla je ona.

Kraljica je princa Filipa opisala kao svog "voljenog" i rekla da je osetila njegovo prisustvo tokom prazničnog perioda.

Govoreći pored njihove zajedničke fotografije, kraljica je odala počast pokojnom vojvodi od Edinburga, svom "nezadrživom" suprugu sa kojim je u braku bila 73 godine.

- Taj nestašni, radoznali bljesak na kraju je bio blistav kao kada sam ga prvi put ugledala - rekla je. Ali život se, naravno, sastoji od rastanaka, kao i od prvih susreta. I koliko god on meni i mojoj porodici nedostajao, znam da bi želeo da uživamo u Božiću - rekla je kraljica, podsetivši se njegove „sposobnosti da svaku situaciju učni zabavnom“.

Uramljena fotografija koja se videla tokom emitovanja nastala je tokom njihove dijamantske godišnjice braka 2007, a kraljica je nosila isti broš od safira koji se pojavljuje na fotografiji.

Isti broš, u obliku hrizanteme, nosila je i na svom medenom mesecu 1947. godine.

Tanjug/AP Photo/John Stillwell
 

Ove nedelje Bakingemska palata najavila je planove za službu zahvalnosti za život princa Filipa, koja će se održati u Vestminsterskoj opatiji na proleće.

Posle još jedne godine neizvesnosti sa pandemijom, kraljica je govorila o umirujućoj udobnosti porodičnih tradicija, kao što je „gledanje omiljenog filma kom već znamo kraj“.

Kraljevski pomoćnici su odbili da kažu koji bi to omiljeni film mogao biti - iako je njen unuk princ Vilijam nedavno ukazao na film "Elf" kao na jednog od njegovih favorita za praznike.

Predavanje štafete

U govoru je naglašen značaj "predavanja štafete" sledećoj generaciji, u godini kada je kraljica imala sopstvenih zdravstvenih problema.

Božićno emitovanje, snimljeno u zamku Vindzor, bilo je kraljičino najopsežnije pojavljivanje otkako je morala da se povuče sa niza događaja tokom jeseni.

Ona je pohvalila rad princa Čarlsa i princa Vilijama na samitu o klimatskim promenama COP26 i njihovu posvećenost rešavanju problema vezanih za životnu sredinu.

Pomenula je i platinasti jubilej koji će biti obeležen sledeće godine, čime će kraljica proslaviti 70 godina vladavine i tom priliku biće sagledane „ogromne promene” koje su se odigrale tokom tih decenija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike