Procureli tajni dokumenti: Britanija “predriblala” Evropsku uniju sa AstraZenekom!?

02.05.2021

20:28

0

Autor: A. B.

Nastavlja se niz skandala vezan za vakcinu sa Oksforda

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Britanske vlasti su kompaniji AstraZeneka dale dozvolu za korišćenje domaćih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju 717.000 doza namenjenih Australiji, a zauzvrat su dobile 10 miliona doza vakcine iste kompanije iz Indije, piše britanski Telegraf i ističe da su se pregovori između zemalja sprovodili u tajnosti.

Precizira se da je AstraZeneka u februaru i martu, kada je EU zahtevala od Velike Britanije da deo svojih doza preusmeri u Evropu kako bi nadoknadila zaostatak u snadbevanju, umesto u EU, isporučila najmanje dve pošiljke vakcine Australiji.

Kako dodaje, AstraZeneka je početkom ove godine dobila dozvolu za izvoz u Australiju, s time da zauzvrat Britanija dobije 10 miliona doza vakcine, koju je proizveo Indijski institut za serum, koji proizvodi vakcine kompanije AstraZeneka.

Prema ugovoru postignutom između Velike Britanije i AstraZeneke, ovaj dogovor je bio legalan jer sporazum omogućuje kompaniji da nadoknadi svaku nestašicu u svojoj domaćoj proizvodnji nabavkom doza iz svojih drugih pogona u inostranstvu.

Pročitajte još:

Dogovor pokazuje i da je Australija osigurala ranije snadbevanje vakcinama, dok je Britanija nastavila da prima potreban broj doza kako bi ispunila svoje ciljeve.

To nije promenilo ukupan broj doza koje bi Velika Britanija trebalo da dobije od AstraZeneke, koji i dalje iznosi 100 miliona.

Velika Britanija je u martu primila pet miliona doza iz Indije, ali je pitanje hoće li indijske vlasti pristati da pošalju preostali deo pošiljke u vreme kada dnevno beleže više od 350.000 novih infekcija.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo)

Za sada nije jasno ni da li je Australija jedina zemlja koja ima koristi od takvog sporazuma. Velika Britanija je od više farmaceutskih kompanija naručila 517 miliona doza vakcine protiv kovid-19.

Prve informacije o britanskom ugovoru s Australijom pojavile su se 8. aprila, kada je list iz Sidneja preneo da je u Australiju dopremljeno 717.000 doza proizvedenih u Velikoj Britaniji.

Prva serija od 300.000 doza dopremljena je 28. februara, nekoliko nedelja nakon što je Evropska komisija usvojila ograničenja na izvoz vakcina proizvedenih u EU.

Druga je stigla nakon što je Brisel zvanično blokirao zahtev AstraZeneke za isporuku 250.000 doza u Australiju iz Italije.

Ovaj sporazum mogao bi dodatno da razljuti EU, koja je već tužila AstraZeneku zbog kašnjenja isporuke vakcina.

Kompanija AstraZeneka odbila je da prokomentariše navode Telegrafa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti