Francuska dozvolila veštačku oplodnju lezbijskim parovima i neudatim ženama

30.06.2021

11:18

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Ova mera deo je šireg Zakona o bioetičnosti, koji je na završnom glasanju u Donjem domu, nakon prolaska kroz dve komore parlamenta, usvojen sa 326 glasova "za" i 115 "protiv"

Танјуг/AP Photo/Lewis Joly, FILE

Francuski parlament usvojio je zakon koji će i neudatim ženama i lezbijskim parovima omogućiti pristup vantelesnoj oplodnji (VTO), čime su ukinuta neka od najstrožih pravila u Zapadnoj Evropi koja regulišu ovu oblast.

Ova mera deo je šireg Zakona o bioetičnosti, koji je na završnom glasanju u Donjem domu, nakon prolaska kroz dve komore parlamenta, usvojen sa 326 glasova “za” i 115 “protiv”, a stupiće na snagu čim ga potpiše izvršna vlast, prenosi Rojters.

Medicinski potpomognuta oplodnja, poput VTO, dostupna je svim ženama u zemljama kao što su Britanija, Belgija i Španija, ali u Francuskoj se u vezi sa ovim pokrenula šira rasprava o komercijalizaciji zdravstvene zaštite i pravima homoseksualaca.

Pročitajte još

Prema postojećem zakonu u Francuskoj, VTO je dostupan samo parovima suprotnog pola, i to samo iz razloga neplodnosti ili rizika prenošenja bolesti na dete ili bilo kog roditelja.

Zakon je dokaz da je pretežno katolička Francuska postala društveno liberalnija nakon legalizacije homoseksualnih brakova 2013, a ankete pokazuju da dve trećine Francuza podržava ovu odluku parlamenta.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti