Bajdenov govor povodom 100 dana vlasti: Hvalisanje, takmičenje s Kinom i osveta Rusiji (VIDEO)

29.04.2021

12:04

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Predsednik SAD obratio se članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa

Tanjug/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

Amerika ponovo kreće napred, poručio je američki predsednik Džozef Bajden u obraćanju članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa povodom prvih 100 dana njegovog mandata.

Bajden je primetio i da se nijedan dosadašnji američki predsednik nije obraćao u, kako ih je označio, istorijskim okolnostima u kojima su dve žene – potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sedele iza njega tokom obraćanja.

– Gospodo predsedavajuća i gospodo potpredsednice, nijedan predsednik nikad nije izgovorio te reči na ovom podijumu. Bilo je krajnje vreme – rekao je Bajden u sredu, a preneo je “Glas Amerike”.

Hvalisanje

Poručio je da su SAD u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

– Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje – dodao je Bajden.

Tanjug/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

Prema njegovim rečima, 90 procenata američkih građana živi na manje od osam kilometara od punktova za vakcinaciju protiv kovida.

– Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su – poručio je američki predsednik u obraćanju, dodavši da je u prvih sto dana njegovog mandata dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju koronavirusa, uključujući i vakcinaciju, bila jedan od najvecih logističkih dostignuća u Americi.

Takođe, američki predsednik je ukazao na to da se SAD sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje 21. vek.

Tanjug/Jim Watson/Pool via AP

– Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika – istakao je Bajden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najvažnijim još od Drugog svetskog rata.

– Iskoristićemo ga da zamenimo 100 odsto cevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu – rekao je Bajden.

On se založio da SAD preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija koje ne zagaduju životnu sredinu.

Tanjug/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

– Nema razloga da se delovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu – rekao je američki predsednik, navodeći da će potpredsednica Haris predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mesta.

Izneo je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vreme pandemije Kovida 19 – dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno bilion dolara.

– Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini – podvukao je Bajden.

Kina i Rusija

Tokom govora Bajden je posebnu pažnju posvetio Kini i ocenio da se ona “brzo približava”, dodajući da je kineskom predsedniku Si Ðinpingu rekao da će, kako se izrazio, svestrano, braniti američke interese – uključujući globalnu ekonomiju. Osim toga, ocenio da će SAD održati jako prisustvo u Indo-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu, preneo je Rojters.

Tanjug/Caroline Brehman/Pool via AP

– Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika – kao što to činimo sa Severnoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da bismo započeli sukob – već da bismo ga sprečili – istakao je američki predsednik.

– Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijamo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti – ocenio je Bajden.

Predsednik SAD je ponovio da je takmičenje sa Kinom najveći izazov spoljne politike SAD. On i njegove kolege demokrate, kao i republikanci, složili su se oko strožeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

– Amerika će se boriti protiv nepravdi koje nipodaštavaju američke radnike i američku industriju, pomoću subvencija državnim preduzećima i sprečavanja krađa američkih tehnologija i intelektualna svojina – dodao je Bajden.

Tanjug/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

Govoreći o Rusiji – precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se meša u izbore održane 2020. kao i na sajber-napade počinjene u Americi. Osim toga, istakao je da Amerika ne želi eskalaciju u odnosima sa Rusijom, ali je upozorio da će pojedini postupci Moskve imati posledice.

– Odgovorio sam na direktan i proporcionalan način na koji se Rusija mešala u naše izbore i izvodila sajber-napade na našu vladu i kompanije. Oni su radili obe te stvari i ja sam odgovorio – rekao je Bajden, prenosi Tass.

Dodao je da SAD i Rusija ipak mogu da sarađuju onda kada je to u zajedničkom interesu.

Obećanja za budućnost

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkih pretnji, ma odakle one dolazile.

Tanjug/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD, kojim su poslednjih dana bile pogođene države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone.

Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u zakonu koji otežavaju temeljnije provere korisnika naoružanja i razornije municije.

Pročitajte još

– Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres deluje – rekao je Bajden.

Takode, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privođenja, za šta je nedavno osuđen bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti