Kako da vam bešamel sos uvek uspe, tu je i recept

08.12.2021

13:50

0

Jedan od glavnih umaka u gastronomiji, bešamel, nezaobilazan je i nužan u lazanjama, musakama i čorbama

Kako da vam bešamel sos uvek uspe, tu je i recept
profimedia-0588288545 - Copyright Profimedia

Jedan od najpoznatijih umaka na svetu je bešamel. U raznim stručnim gurmanskim knjigama stoji da je bešamel jedan od četiri glavna umaka u gastronomiji. Nezaobilazan je, i zapravo nužan, u pripremi lazanja, raznih musaka, ali i pojedinih vrsta krem čorbi.

Crtica iz istorije

Istorijski gledano, i Francuzi i Italijani, svojataju pravo na vlasništvo, te Italijani, znaju reći da je sos napravljen specijalno za Katarinu de Medicči sredinom 14. veka, koja je, kako kažu, konačno donela pravu gastronomiju u Francusku kada je postala francuska kraljica.

S druge strane, Francuzi spominju Filipea de Mornaja kao autora (inače naziv jednog od umaka koji je zasnovan na bešamelu) te markiza Louisa de Bešamela – on je, pak, želeo da poboljša ukus sušenog bakalara.

Priča o postanku

Najtačnijom se čini priča o postanku koja spominje šefa Pjera de Varena, autora knjige “Izvorna francuska kuhinja”, koji se smatra utemeljivačem moderne francuske kuhinje.

U knjizi se spominje njegov recept za bešamel koji unosi inovaciju u kuhinju jer se jasno spominje da se za zgušnjavanje jela ne koristi hleb, nego miks brašna i maslaca (roux, odnosno ru).

Profimedia
 

Bilo kako bilo, danas se bešamel koristi često, moguće ga je i kupiti već gotovog, ali onaj domaći, spremljen kod kuće, ipak ima bolji ukus.

Osnovni recept za bešamel

Bazično, bešamel sos se sprema topljenjem maslaca u šerpi, te pažljivo dodavanje brašna u otopljeni maslac u razmeri 1:1. Ovo se meša dok smesa ne počne da se odvaja od dna šerpice i dobije zlatnu boju. Ova baza se u stručnoj literaturi naziva beli ru.

Nakon što smo dobili ru, dodajemo mleko, malo-pomalo, te mešamo da se ne stvore grudice. Zatim začinimo solju, biberom i muskatnim oraščićem i na laganoj vatri kuvamo uz stalno mešanje (da se deo ne bi zalepio na dno šerpe) dok se ne zgusne, otprilike desetak minuta.

Šta ako...

Ako se tokom pripreme smesa previše stegne, možemo da dodamo malo mleka. Umak malo prohladimo te je spreman za upotrebu.

Iako je priprema umaka veoma jednostavna, važno je obratiti posebnu pažnju na temperaturu šerpe. Temperatura ne sme biti viša od 60 stepeni za vreme otapanja maslaca jer će mlečne masti iz njega zagoreti (maslac će potamneti) i ukus će biti opor.

Profimedia
 

Takođe, za vreme ukuvavanja mleka temperatura ne sme biti previsoka jer će mleko početi da vri, stvoriće se kora na površini, a lako se može dogoditi da se deo zalepi na dno.

Za tri šoljice bešamela potrebne su nam 4 kašike maslaca, 4 kašike oštrog brašna, 4 šoljice mleka, 2 kašičice soli, malo bibera i pola kašičice narendanog muskatnog oraščića.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji list

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike