Ovo je jedini ispravan način da ukiselite kupus: Treba da se pobrinete za samo jednu sitnicu i ne morate da brinete da će se pokvariti

27.09.2022

12:28

0

Autor: D. R.

U ovakvim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako kiseli

Ovo je jedini ispravan način da ukiselite kupus: Treba da se pobrinete za samo jednu sitnicu i ne morate da brinete da će se pokvariti
Kiseli kupus - Copyright Profimedia

Zamirisalo je na zimu, a kakva bi zima bila bez kiselog kupusa i svih specijaliteta koji se s njim pripremaju. Savršena je zamena za sve sezonske salate uz pregršt jela, idealan i kada je kuvan, a o sarmi i da ne pričamo

Ako želite da napravite najlepši kiseli kupus, pored dobrog izbora sastojaka za pripremu, veoma je važno kada ga stavite da se kiseli.

Osim što je veoma ukusan, kiseli kupus je izuzetno zdrav. Pravi je izvor vitamina C i K, koji idealno jačaju imunitet tokom zimskih dana. Veruje se da konzumiranje samo 100 grama kiselog kupusa dnevno smanjuje rizik od prehlade za dva puta.

Ako želite da napravite najlepši kiseli kupus, pored dobrog izbora sastojaka za pripremu, veoma je važno kada ga stavite da kiseli. Preporučuje se da je najbolje vreme za kiseljenje kupusa sredina oktobra.

Proces biofermentacije u kiselom kupusu zahteva da temperature budu stabilne bez prevelikih oscilacija, od 18 do 21 stepen.

Najbolje mesto za čuvanje kupusa je u podrumu, gde nema prevelikih temperaturnih razlika, kao što nije slučaj ako ga držite na balkonu.

U ovakvim vremenskim uslovima kupus se brzo i lako kiseli, tako da ne treba žuriti sa pripremom. Fermentacija kiselog kupusa obično traje do četiri nedelje, pa ako se na ovaj proces odlučite krajem septembra, možete računati da ćete ukusan kiseli kupus imati već u oktobru ili početkom novembra, prenosi Prva.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike