Od 2023. godine bezbednost automobila testiraće se pod vodom

25.07.2022

14:16

0

Autor: Z. A.

Traži se način da se spasu putnici koji se nađu zarobljeniu autu pod vodom

Od 2023. godine bezbednost automobila testiraće se pod vodom
pexels-guduru-ajay-bhargav-1076113 - Copyright Pexels

Svi koji su imali nesreću da se nađu u poplavi ili u automobilu koji tone znaju koliko je to užasavajuće iskustvo, a bekstvo iz takvih situacije nije lagano.

Zbog toga australijski program procene novih automobila ANCAP uvodi promene te će ocenjivati i bezbednost vozila pod vodom.

Od 2023. godine ANCAP će uključivati testiranje pod vodom koje postaje deo ukupnog novog sistema ocenjivanja automobila. Biće grupisano s drugim ocenama u ANCAP sistemu koje se odnose na pristupačnost vozilima nakon sudara s fokusom na spasavanje putnika zarobljenih u vozilu.

Tanjug/AP Photo
 

Proizvođači moraju dokazati da se vrata mogu otvoriti u periodu od najmanje deset minuta pod vodom bez baterijskog napajanja, kao i da električni prozori i dalje mogu funkcionisati.

Ukoliko se ne zadovolje ovi zahtevi, onda proizvođači moraju omogućiti putnicima način da otvore ili razbiju bočne prozore, a sve informacije o tome moraju biti u priručniku koji dolazi uz novo vozilo. Bez tih koraka nova vozila od 2023. godine neće moći dobiti maksimalnu ANCAP ocenu.

Iako se specifični razlog za nove kriterijume ne navodi, ANCAP je ipak pomenuo nedavne vremenske prilike koje su izazvale poplave. Osim toga, jasno je da novi automobili postaju sve kompleksniji zbog elektronskih sistema. To uključuje elektronski kontrolisana vrata i ručice vrata na nekim vozilima, a informacije o tome kako takvi sistemi funkcionišu u situaciji poplave teško je pronaći.

Pexels
 

Istraživanja su pokazala da razlika pritiska u unutrašnjosti automobila koji tone i izvan njega može sprečiti otvaranje vrata dok se pritisak ne izjednači. Nažalost, do toga dolazi tek kad se unutrašnjost automobila napuni vodom, tako da putnicima ostaje veoma malo vremena da se spasu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike