24SEDAM POŽAREVAC Nagrađeni požarevački prosvetni radnici

18.11.2021

10:39

0

Autor: 24sedam

Ovom prilikom uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su van nastavnog sistema a dali su svoj doprinos u razvoju obrazovanja

24SEDAM POŽAREVAC Nagrađeni požarevački prosvetni radnici
Požarevac prosvetni radnici - Copyright Opština Požarevac

Povodom Dana radnika u obrazovanju danas su nagrađeni nastavnici sa teritorije Grada Požarevca.

Ukupno je nagrađeno 16 prosvetara i dodeljena je Povelja za životno delo direktoru Muzičke škole Zoranu Mariću. Ovom prilikom uručene su zahvalnice organizacijama i pojedincima koji su van nastavnog sistema a dali su svoj doprinos u razvoju obrazovanja.

Prisutnim prosvetnim radnicima njihov dan je čestitao predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović koji je rekao da usled poznatih razloga Svečana akademija je obeležena danas a ne 8. novembra. Zatim je još istakao:

- Dan prosvetnih radnika ujedno je i dan svih onih koje ste ikada nečemu podučili i naučili. Svi mi bi podjednako trebali da slavimo i poštujemo dan posvećen svom učitelju, nastavniku i profesoru, jer smo zahvaljujući njima tu gde jesmo. Zaslužni ste svi vi, kao i vaši prethodnici, što Grad Požarevac uživa čast da ga škole sa njegove teritorije reprezentuju na najbolji mogući način. Ovde ne govorim samo o ocenama i uspesima na raznim školskim takmičenjima, već prevashodno o ljudima i njihovim sudbinama. Mnoge sjajne karijere u zemlji, ali i van nje, duguju vam zbog inspiracije kojom ste u njima probudili glad za znanjem u najranijem dobu. Povećano ulaganje u prosvetu jeste trend započet tokom poslednje decenije u čitavoj Srbiji pa samim tim i u našem gradu. Obnovljene škole, školska dvorišta, učionice i nastavna sredstva nisu sama po sebi dovoljna da ponovo uspostavimo ugled koji su prosvetni radnici uživali u društvu sve do poslednje decenije prošlog veka. Njegovom urušavanju nisu krivi prosvetari, naprotiv. Vaše kolege koje su radile tokom tog perioda i vi učinili ste svojim radom nadljudske napore da u svojim učionicama stvorite oaze znanja, izolovane od ratova, nemaština i zlog vremena. Danas, kada se sve to menja i kada naša Srbija ponovo ide putem rada i napretka, vreme je da se odužimo… Da se odužimo onom istom učitelju, nastavniku i profesoru koji časno radeći svoj posao nije adekvatno nagrađen, kako novcem tako i statusom u društvu.  Uvažene dame i gospodo, iako šešir više nije deo učestalog stila odevanja, simbolično želim da ponovo dođe ono doba kada se na ulici, uz naklon, šešir pred vama skidao. Želim da vratimo ono vreme kada se prosvetni radnik pitao i za mnoge stvari van škole, kako bi svojim savetom, iskustvom i znanjem pomogao društvu u celini, a ne samo svojim učenicima i studentima. Zato vam sada, na ovom mestu, kao neko ko obavlja ovu javnu funkciju još jednom ponavljam da su vrata Gradske uprave i Skupštine grada uvek otvorena za vas, vaše predloge, savete sugestije i naravno kritike.  Dragi prijatelji, čestitam vam od srca Dan prosvetnih radnika i želim još mnogo godina uspešnog rada i ličnu i porodičnu sreću.

Ispred nagrađenih se zahvalio direktor Muzičke škole Zoran Marić koji je rekao da se školstvo mnogo promenilo od 80-tih godina prošlog veka, kada je počeo da radi, do danas. Kao i da se Muzička škola dosta razvila od tada kada je bila samo u Požarevcu i imala desetak zaposlenih, do danas kada ima preko 100 zaposlenih i radi u pet opština Braničevskog okruga. On se zahvalio i lokalnoj samoupravi na razumevanju i pomaganju tokom svih ovih godina.

U kulturno umetničkom programu nastupili su hor “Odjek” i učenici i profesori Muzičke škole.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike