24SEDAM POŽAREVAC Uručena tradicionalna nagrada "Povelja kulture"

30.11.2021

18:33

0

Autor: 24sedam

Svečanost je upotpunjena muzičkim programom

24SEDAM POŽAREVAC Uručena tradicionalna nagrada "Povelja kulture"
Požarevac kultura - Copyright Opština Požarevac

Tradicionalna nagrada, Povelja kulture Kulturno-prosvetne zajednica grada Požarevca, dodeljuje se svake godine za doprinos razvoju i širenju kulture. Žiri koji je radio u sastavu Galina Pavlenko Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, predsednik žirija, Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, i Ljiljana Dabić, upraviteljica Fondacije Milenin dom, pregledao je sve pristigle predloge i doneo odluku o dodeli Povelje kulture.

Ovogodišnji dobitnici nagrade su Vojislav Trajković, nastavnik muzike u penziji, Saša Selić, umetnički rukovodilac KUD „Milenko Stojković“ Kličevac, Tatjana Dokmanović, profesor likovne kulture u Politehničkoj školi, Ekonomsko-trgovinskoj školi, Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kostolcu, Medicinskoj školi i Poljoprivrednoj školi sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu.

Povelja kulture je, po rečima Danijele Žukovski, predsednice Kulturno-prosvetne zajednice grada Požarevca, nagrada koja prepoznaje doprinos pojedinca ili institucije na polju kulturnog delovanja.

Opština Požarevac
 

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović:

- Zgrada Načelstva, za svojih više od 13 decenija postojanja, zapamtila je mnoge viđene ljude koje su nauci, prosveti i kulturi dali veliki doprinos. Danas im se neki od vas pridružuju, potpuno zasluženo, zahvaljujući isključivo svojim iskustvom i postignutim rezultatima. Naročito rezultatima iz oblasti kulture, prosvete i umetnosti. Vi, dame i gospodo, kao ljudi koji su odabrali da vaš životni put bude put stvaralaštva i kreacije, imate veliku odgovornost. Ta odgovornost proizilazi iz spiska vaših prethodnika, dobitnika ove nagrade, ali i ostalih velikih umetnika i naučnih radnika koji su Požarevac i okolinu zvali svojim domom. Razlog za strahopoštovanje i divljenje je činjenica da umetničko, naučno ili prosvetno zvanje, kao i mesto rođenja, vam je ono što imate zajedničko sa Milenom Pavlović Barili, Pavlom Savićem, Milivojem Živanovićem, Slobodanom Stojanovićem i mnogim drugima koji su ovaj grad zadužili i proslavili ga. Oni su sanjali velike snove i imali svoje uzore na počecima karijere, tako da dostignuti deo njihove slave nije nemoguća misija, naročito ne za vas. Ovde želim da se zahvalim Kulturno – prosvetnoj zajednici Grada Požarevca koja pažljivo, tokom čitave godine, prati rad svih pojedinaca i društava iz oblasti umetnosti, prosvete i kulture. Sve te podatke sabira, vrednuje i na kraju godine sliva upravo u ovaj događaj, kada ćemo proglasiti nosioce najznačajnijih rezultata. Naravno, sigurni smo da je kroz to njihovo sito uspeo da promakne još neki biser umetnosti i kulture, ali ono što je za ovu oblast specifično je da će to sud vremena i publike sasvim sigurno ispraviti. Veliko poštovanje upućujem ovogodišnjim laureatima uz zahvalnost što su svojim dostignućima nastavili da pronose dobro ime ovog grada kada su umetnost, prosveta i kultura u pitanju.

Povelje kulture su dobitnicima uručili gradonačelnik i predsednica Kulturno-prosvetne zajednice.

Svečanost je upotpunjena muzičkim programom.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike