24SEDAM POŽAREVAC Snabdevanje grada vodom stabilno i u letnjim mesecima

26.07.2021

09:21

0

Autor: 24sedam

Obezbeđene su dodatne količine vode za ovu sezonu, rekao je Dimitrijević

24SEDAM POŽAREVAC Snabdevanje grada vodom stabilno i u letnjim mesecima
Požarevac - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Snabdevanje grada Požarevca vodom za piće je stabilno, kaže direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Požarevac, Aleksandar Dimitrijević. Visinske zone su, ove i prošle godine, naročito u letnjem periodu, bile snabdevene vodom, bez restrikcija i slabijeg pritiska:

„Obezbeđene su dodatne količine vode za ovu sezonu, ali kako će nadalje funkcionisati vodosnabdevanje je problematično pitanje. Ove godine smo prvi put sprovodili privremene urgentne mere sa nalivanjem i razblaživanjem vode u podnožju kako bi se smanjila koncentracija nitrata. Prvi put je onoliko koliko se potroši ka gradu, nalivano u podnožju. Najveći doprinos daje kaseta 5, s tim što je ona, uz neke dodatne tehnologije dezinfekcije prošla ovu godinu, ali pitanje je veliko za iduću, jer se u njoj menja kvalitet vode i ide ka lošijem.


 
Zbog toga ćemo za mesec dana početi bušenje tri duboka bunara na području Ključa i Meminca gde su naša očekivanja da ćemo dobiti 30 l/s vode koja neće biti opterećena nitratima i koja će ići direktno u vodosnabdevanje, kao i da ćemo sa tom količinom uspeti na nadomestimo eventualno zaustavljanje rada kasete 5, iduće godine. “

 

U JKP „Vodovod i kanalizacija“ kažu da je potrošnja vode izuzetno velika i da u određenim delovima dana prelazi projektovane kapacitete. Ceo sistem je prenapregnut, tako da dosta problema ima sa vodosnabdevanjem:
„Ono jeste stabilno, kao i kvalitet. Mi smo u proteklom periodu već preduzeli mere i ispitivanje lokacija za neko buduće izvorište. Situacija nije sjajna. Tamo gde smo našli da voda nije opterećena nitratima, pojavljuje se drugi problem – mangan. On se relativno lako otklanja, ali su na tim mestima abnormalno velike koncentracije, pa bi prerada u fabrici vode bila neophodna.“

Velika potrošnja prouzrokovala je veliki broj intervencija u gradu. One se dešavaju gotovo uvek na priključcima. U gradu Požarevcu je dosta urađeno na zameni glavnih cevovoda u prošlosti, ali su ostali priključci stari 40-50 godina. U pitanju su pocinkovane cevi.


 
„Mi smo ove godine išli ka tome da, gde god postoji kvar ili pucanje, da se tu radi i zamena priključka. Imali smo i preventivne zamene, ali kuburimo sa mehanizacijom i ljudima. Postoje čitave ulice gde moraju da se menjaju priključci, gde svaka dva-tri dana naše ekipe borave, posebno u Ratarskoj ulici, gde ćemo verovatno uskoro promeniti do 250 m priključaka. To nisu mali radovi. Nije rešenje da se ekipe stalno pojavljuju na istim mestima.“, ističe Dimitrijević.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike