24SEDAM POŽAREVAC Otvorena izložba slika „Digitalna greška“ u Galeriji savremene umetnosti

23.07.2021

14:56

0

Autor: 24sedam

Kada govorimo o greški trebamo napomenuti da ona sama po sebi niti je dobra niti je loša. Pre svega, greška je za nas samo odstupanje od onog što očekujemo, kazala je Marina Radosavljević

24SEDAM POŽAREVAC Otvorena izložba slika „Digitalna greška“ u Galeriji savremene umetnosti
IMG_20210722_190315_copy_1024x768 - Copyright poportal.rs

Juče je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena izložba slika „Digitalna greška“, ulje na platnu, autora Milana Aleksića iz Beograda. Izložba traje do 4. avgusta.

„Kada govorimo o greški trebamo napomenuti da ona sama po sebi niti je dobra niti je loša. Pre svega, greška je za nas samo odstupanje od onog što očekujemo. Ciklus slika Milana Aleksića omogućava nam da stupimo u dijalog sa tehnologijom gde kao publika prihvatamo naizgled savršena rešenja ali i uviđamo tehnološki neuspeh koji prepoznajemo kao prekid naših fantazija o moći, dominaciji i veštini. Prostor sa vlastitim digitalnim jezikom otkriva nam drugi svet, drugu stvarnost, koju i sam umetnik prepoznaje kao kamuflažu. Glič je definitivno nešto što ostavlja mnogo prostora za igru, beskrajne mogućnosti, sinteze kroz vreme i trajanje.“ – kazala je na otvaranju izložbe Marina Radosavljević, viši kustos i istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevacu.

„Slika implicira ekran, neku vrstu reprodukovanog materijala koji usled digitalne greške gubi svoju funkciju, odnosno objekti ne bivaju raspoznavani kao takvi i tu se dešava neka vrsta kamuflaže jer se menja smisao. Tako pojedini elementi na slikama dobijaju neku apstrakovanu, drugačiju simboliku i smisao.“ – izjavio je autor slika Milan Aleksić.

Milan Aleksić je rođen u Subotici 1979. godine. Master studije slikarstva „FLU“ diplomirao je u Beogradu 2014. godine u klasi profesora Gordana Nikolića. Do sada je čestvovao u biše grupnih izložbi a ovo mu je druga samostalna izložba.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike