24SEDAM POŽAREVAC Pavlović: „Radimo sistematski, rešiću problem deponovanja smeća“

06.07.2021

11:47

0

Autor: 24sedam

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, kaže da se Kličevac čak i ne vidi sa lokacije određene za buduću deponiju

24SEDAM POŽAREVAC Pavlović: „Radimo sistematski, rešiću problem deponovanja smeća“
STE_7222 - Copyright pozarevac.rs

Meštani sela Kličevac, Kurjače i ostalih sela, koja se nalaze u blizini lokacije buduće regionalne deponije, zborom građana izrazili su svoje negodovanje i doneli odluku pa pokrenu peticiju protiv izgradnje regionalne deponije i predaju je predstavnicima Požarevca i Velikog Gradišta. Podsećamo, parcele na kojima će se deponija nalaziti su udaljene od najbližeg naselja Kurjače 2 km, od puta Požarevac – Veliko Gradište oko 6 km, od grada Požarevca 23 km, a od Petrovca na Mlavi 51 km.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, kaže da se Kličevac čak i ne vidi sa lokacije određene za buduću deponiju:

„Rađena su istraživanja, nema podzemnih voda. Deponija je oivičena šumom u vidu potkovice, kese neće, niti smeju da lete. Biće udaljena 2km od puta za Kličevac, gde ćemo mi uraditi i projekat interne saobraćajnice od 2,2 km do te parcele. Ona je veličine oko 35 ha i dobićemo je na poklon od Republike Srbije jer je vlasništvo Ministarstva poljoprivrede. Uopšte nije lako naći lokaciju da ste udaljeni od reke, da nema podzemnih voda, da imate neku infrastrukturu, da ste udaljeni od naselja koliko treba prema normativima, a to je da mora biti udaljena 1 km od naselja. A ova lokacija je udaljena 3 km od Kličevca.


 
Mi zaista sistemski radimo. Ja ovde lično vama obećavam, zbog Požarevca, a ne zbog mene, da ću istrpeti sve udare i političke napade, ako treba, ali ću rešiti problem deponovanja smeća. A onda ću otići u istoriju, kakva god ona bila, jer sam tu da uradim nešto za ovaj grad i radim za platu.

Da pitam sve te ljude: Da li hoćete regionalnu deponiju i da li hoćete da rešimo konačno problem odnošenja smeća u selima? Nekome smetaju 3 km udaljenosti, a ne smeta im deponija na ulazu u selo. Na 35 ha, vi imate mogućnost deponovanja smeća 25, a možda 30 i više godina. Pogotovo što postoji mogućnost proširenja. Kad napravite mogućnost deponovanja, opremu za prevoz otpada, reciklažni centar, imate mogućnost da uvrstite i sela u celu priču.“

Gradonačelnik Pavlović se osvrnuo i na napade opozicije:

„Malo pre i posle bilo kakvih izjava da se gradonačelnik nalazi u kafani dok mu gori deponija, pa do toga da to može da se surva u kop, ja bih zamolio da malo stanu iza svojih reči i da samo malo razmisle o onome što pričaju. Toliko sam gluposti čuo za ovih devet meseci da stvarno više nemam reči.“


 
Redakcija Poportala kontaktirala je predsednika mesne zajednice Kurjače, Sašu Jenića, koji kaže da nisu detaljno upoznati sa planom za buduću deponiju, ali izražava sledeće bojazni:

„Iako nismo upoznati sa celokupnim planom izgradnje regionalne deponije nadomak našeg sela, od poslednjih kuća sela Kurjača do deponije koja treba da se izgradi ima svega 800 metara. Kroz selo Kurjače bi se transportovalo smeće kamionima do deponije, gde bi bili ugroženi svi meštani sela. Što se konkretne lokacije deponije tiče, kod hrastovog Zapisa, potez Gajevi, je najmedonosnije polje bagremove paše u Istočnoj Srbiji i najveća paša ptica selica, kao što su divlje guske, prepelice… Takodje je bogato i ostalim divljim životinjama. Veći deo lovišta Vojvoda Milenko bi tim projektom bio odsečen lovištem Izbljane, Sodo i Pomrlovo. Deponija bi se nalazila na visokom uzvišenju najplodnije Stiške zemlje, gde bi se ona vremenom zagadila i, drugim recima, uništila. Takodje bi se i vodoizvorišta, koja se nalaze nedaleko odatle na koje su priključena 3 sela (Majilovac, Kurjače, Sirakovo) zagadila. Na samo 2,5 km vazdušnom linijom se nalazi manastir Nimnik, koji je najposećeniji manastir u opštini Veliko Gradište, gde dolaze turisti iz cele Srbije. U slučaju požara na deponiji bili bi ugroženi meštani sela Kurjače, kao i kompletno Stiško polje (zrela žita, zreli kukuruzi, zreo suncokret…), o zagadjenju životne sredine i da ne govorimo, svesni smo šta nas čeka (leglo pacova, sakala i pasa lutalica).“

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike