24SEDAM POŽAREVAC Pavlović: “ Nema opasnosti, požar je stavljen pod kontrolu“

05.07.2021

11:42

0

Autor: 24sedam

Gradski štab za vanredne situacije je preduzeo niz aktivnosti jer nije bilo dovoljno da se pojave vatrogasci već je bilo potrebno angažovati i ostale privredne subjekte, rekao je Pavlović

24SEDAM POŽAREVAC Pavlović: “ Nema opasnosti, požar je stavljen pod kontrolu“
Požarevac gradonačelnik - Copyright Opština Požarevac

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, sazvao je danas konferenciju za novinare čija je tema bila požar koji je izbio na privremenoj deponiji „Jeremijino polje“ u noći izmeđi petka i subote. Po njegovima rečima, na ovoj lokaciji došlo je do površinskog požara i na sreću, nije bio dubinski:

„Na samom početku, mislili smo da je požar zagašen, ali zbog jakog udara vetra, on se proširio i zahvatio dobar deo deponije. Gradski štab za vanredne situacije je preduzeo niz aktivnosti jer nije bilo dovoljno da se pojave vatrogasci već je bilo potrebno angažovati i ostale privredne subjekte. Izdali smo nalog i naređenje i ostalim privrednim subjektima koji su se zaista odazvali i sa svojom opremom i ljudstvom u velikom broju. Ja im se zahvaljujem na efikasnosti i požrtvovanosti. U direktnom kontaktu sam bio se direktorom EPS-a Miloradom Grčićem od kojih smo dobili značajnu pomoć u opremi, zatim tu je bio „Autotransport“, „LDS inženjering“, „Neimar put“, PZP Požarevac, „Transkop“, „Libra“, svima se mnogo zahvaljujem. Odlični momci koji su tamo sa mnom i mojim saradnicima proveli nešto manje od 48 sati. Vatrogasne jedinice su bile sa teritorije Požarevca, Petrovca na Mlavi, Smedereva i one u okviru sistema EPS-a.


 
Od samog početka pristupili smo gašenju požara na način što smo imali 6 buldozera, 1 točkaša rovokopača, utovarne lopate, desetine kamiona. Po kamionu smo imali 100 tura. Radili smo prvo na ravnjanju terena gde je goreo otpad, a zatim smo uz veliku koordinaciju radili na zastiranju otpada zemljom, tako da je tamo formiran plato sa zemljom.

Još jednom bih zahvalio Sektoru za vanredne situacije, od republičkog ka lokalnom nivou. Bili smo u kontaktu i sa ministarskom zaštite životne sredine. Zahvalio bih se i policijskoj upravi koji su nam pružili svesrdnu pomoć i oko obezbeđivanja saobraćaja jer je bilo više lokacija ulaza u deponiju. Bio je vikend i veliki tranzit.

Radilo se od subote do noćas. Dim je bio veliki i jedini problem. Požar je već u subotu bio lokalizovan. Borba je bila da se što pre eliminiše dim. Danas postoji još niz aktivnosti na malim lokacijama gde ima dima, ali koliko vidimo, grad nije toliko više ugrožen. I danas se doprema zemlja da se zatvori jedan deo deponije.“

Gradonačelnik Požarevca naglasio je da mu je ovo peti požar u čijem gašenju učestvuje i gde je na terenu jer se tako najbolje, kako kaže, koordinira i izdaju naređenja:

„Mislim da smo uradili najbrže moguće, niko nije pitao kada će moći kući. Pohvaljujem i radnike JKP „Komunalne službe“. Ostaje nam još dan-dva da se i poslednji dim tamo eliminiše. Ono što je dobro, nema opasnosti, požar je ugašen.“


 
Pavlović je naglasio da su dalje aktivnosti izgradnja transfer stanice koji je ozbiljan i skup projekat, kao i pristupnog puta ka njoj:
„Proces privremenog rešenja odvoženja otpada nastaviće se tako što ćemo najverovatnije stupiti u postupak odvoženja otpada i nabavljanje usluge. Mi moramo u narednoj godini da imamo rešenje gde ćemo odvoziti otpad jer je ova deponija puna. Očekuje nas, takođe, izgradnja regionalne deponije. Pokrenut je projekat za izgradnju regionalne deponije jer postojeća deponija nije uslovna i koja ovde traje 20 i nešto godina. Deset godina se pričalo o lokaciji, sada idemo u izradu projekta. Generalno, mislim i da ćemo nakon završetka projekta imati obezbeđena sredstva za izgradnju deponije. Imamo otvoren i jasan put. Naglašavam, regionalna deponija koja će biti izgrađena, pogotovo ako bude izgrađena od donacija evropskih isntitucija i banaka. Neće biti kao što je „Jeremijino polje“. Mora da ima jasne uslove kako se održava i ovih akcidenata na njoj neće biti nikada, niti sme da bude.“

Gradonačelnik Pavlović je još dodao da vanredna situacija ne treba da brine građane jer ona ne znači da je zdravlje građana ugroženo. Proglašenje vanredne situacije samo daje mogućnost da, kako kaže, postoje pravni, formalni i finansijski mehanizmi da se što lakše neki akcident reši a uz pomoć privrednih subjekata koji imaju obavezu onda da se odazovu po Zakonu o vanrednim situacijama:
„U obrazloženju je jasno rečeno da se vanredna situacija proglašava da se što više smanji štetno dejstvo, a nama pruža jedini zakonski pravni osnov da izdajemo naredbe preduzećima. Tu postoji jasna lista preduzeća koja moraju da se odazovu komandantu.“

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike