24SEDAM POŽAREVAC Svečanim defileom otvorene 58. Ljubičevske konjičke igre

03.09.2021

10:57

0

Autor: 24sedam

eremonija otvaranja ove najveće požarevačke sportsko-turističke manifestacije započela je srpskom himnom u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili"

24SEDAM POŽAREVAC Svečanim defileom otvorene 58. Ljubičevske konjičke igre
Požarevac defile - Copyright Opština Požarevac

Počele su 58. Ljubičevske konjičke igre u Požarevcu. Ceremonija otvaranja ove najveće požarevačke sportsko-turističke manifestacije započela je srpskom himnom u izvođenju Gradskog ženskog hora “Barili”.

Brojnim građanima, zvanicama sa republičkog i lokalnog nivoa, obratio se gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović:

- U ovom trenutku delim radost sa svakim od vas što se ponovo vidimo u Tabačkoj čaršiji ovim povodom. Godina iza nas bila je teška u čitavom svetu. Ukoliko proteklu godinu u Požarevcu računamo od igara do igara, ona je bila dodatno teška jer prvi put niste mogli da pratite sportska i viteška nadmetanja sa tribina našeg Hipodroma. Ipak, evo nas danas ovde. Iako opasnost nije prošla i sva je prilika da ćemo se još dugo boriti sa epidemijom, nastavljamo život uz sve njegove delove koji nam puno znače. Jedan od tih delova jesu ove, naše Ljubičevske konjičke igre, važne za naš grad i za čitavu Srbiju i za sve Srbe ma gde se u svetu nalazili. Zašto mislim da je duh LjKI nešto što povezuje sve naše sjajne sunarodnike, bilo da su dali svetski doprinos u nauci, kulturi ili sportu? Svi oni, iako nisu vitezovi imaju viteške osobine opisane u kodeksu ove uzvišene titule. Možete biti sjajan jahač, vešt sa sabljom, ali to vas još uvek ne čini vitezom. Uzvišeno delo, čin žrtvovanja za opšte dobro bez lične koristi, stavljanje talenta u službu naroda ili ljudskog roda, to su definicije viteza. Zato se za ove naše igre kaže da su ponos Srbije, jer nabrojane odlike iz godine kroz godinu promovišemo kroz naš višeboj i ljubičevske vitezove. Poslednju deceniju, ta naša vizija prepoznata je od državnog vrha na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kao predsednikom Republike Srbije. Ta podrška se ne ogleda samo u činjenici da su ove naše igre pod direktnim pokroviteljstvom predsednika države, već i kroz nameru da se ovaj kraj Srbije dodatno ojača. Namera se odavno pretvorila u dela, pa smo svedoci brojnih infrastrukturnih preobražaja u gradu i okolini a koji su direktno pomognuti državom i njenim ministarstvima. Ima li boljeg primera od sada već izvesne izgradnje brze saobraćajnice od petlje Požarevac do Golupca i Velikog Gradišta? Ona prolazi kroz mnoga naseljena mesta, koja će time doživeti svoj preporod. Ovaj put našem gradu dovešće mnogo ljudi, od kojih će neki biti investitori u lokalnu privredu, neki umetnici ili sportisti, a neki turisti koji će doći na Ljubičevske konjičke igre.

Opština Požarevac
 

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, otvorila je ovogodišnju manifestaciju i podsetila na dugu i burnu istoriju ergele ,,Ljubičevo“, ali i na značaj manifestacije koja se u Požarevcu održava već 58. put. Prema njenim rečima, Ljubičevske konjičke igre predstavljaju manifestaciju koja je na turističkoj mapi Srbije najinteresantnija i koja godišnje privuče oko 70.000 domaćih i stranih turista.

- Naš narod je u tradiciji i u svojim predanjima oduvek gajio veliko poštovanje i ljubav prema ovim plemenitim životinjama, a tu privrženost pokazao je i Miloš Obrenović, koji je, između ostalog, kao legat srpskom narodu zaveštao najstariju ergelu u Srbiji u Ljubičevu još davne 1853. godine. Već 1893. godine održane su prve Konjičke igre, a početkom 20. veka ergela je izrasla u instituciju evropskog ranga sa više od 500 grla. Moram da kažem da je ovo jedna od manifestacija koje je na turističkoj mapi Srbije jedna od najinteresantnijih, a koja privuče svake godine oko 70.000 domaćih i stranih turista. Požarevac je postao poznat još davne 1718. godine, kada je potpisivanjem Požarevačkog mira cela Evropa čula za ovo mesto. Danas ovaj grad poznaju i po Ljubičevskim konjičkim igrama, ali i po brojnim kulturno istorijskim spomenicima. U prethodnih šest godina uložili smo 96,2 miliona dinara u različite vrste projekata u gradu Požarevcu i okolini. I nastavićemo da ulažemo i dalje, pre svega zato što sektor turizma uprkos pandemiji ostvaruje znatan rast. Planiramo i naredne godine ogromna ulaganja i verujemo da ćemo zajedno, pre svega sa lokalnom samoupravom, koju uvek osluškujemo kada govorimo o vašim željama i potrebama, razviti i nove turističke, infrastrukturne projekte.

Aktuelni vitez Marko Milenković, koji je pet puta osvojio ovu titulu, predao je Saši Pavloviću, gradonačelniku Požarevca sablju na čuvanje i to do nedelje kada će biti uručena novom vitezu.

Tradicionalno na čelu defilea bili su višebojci, zatim članovi Konjičkog društva „Knez Mihailo“, a potom dvadesetak fijakera u kojima su se vozili deca voltižeri, glumci Centra za kulturu Požarevac, đaci generacija i članovi ,,Gvardije“. U poslednjem fijakeru vozio se knez Mihailo Obrenović, odnosno glumac Aleksandar Dunić, koji je pozvao sve prisutne da pogledaju ovodogišnje Ljubičevske konjičke igre.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Požarevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike