24SEDAM POŽAREVAC Osnovna škola „Sveti Sava“ je jedina škola koja obrazuje i zatvorenike

06.05.2021

09:49

0

Autor: 24sedam

Nastavnici naše škole su vrlo svesni u radu sa odraslima i decom i izuzetno su kompetentni za obrazovno-vaspitni rad, rekla je Sekulovićeva

24SEDAM POŽAREVAC Osnovna škola „Sveti Sava“ je jedina škola koja obrazuje i zatvorenike
Požarevac - Copyright Printscreen/YouTube/RSFranceIDF

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Požarevca je postala jedna izuzetno savremena škola koja, pored odeljenja produženog boravka, ima i odeljenja za učenike sa teškoćama u učenju, ali i odraslim osobama koje nisu završile osnovnu školu.

„Mi smo škola koja ima 516 učenika i preko 150 polaznika. Mi obrazujemo i učenike i odrasle. Naša škola se sastoji od matične škole u Požarevcu, izdvojenog odeljenja četvororazredne škole u Ćirikovcu i dva izdvojena odeljenja u kojima realizujemo nastavu za odrasle a to je u muškom zatvoru u Zabeli i u ženskom zatvoru u Požarecu.

Time što obrazujemo žene koje se nalaze na odsluženju kazne zatvora, sama ta činjenica stavlja nas na pijadestal, svrstava nas u red škola koja to jedina radi u Srbiji. Mi smo jedina škola koja obrazuje polaznice, odnosno žene koje služe kaznu zatvora. Pre toga postojao je projekat „Druga šansa“ koji je finansirala EU i on je trajao tri godine. Suština samog programa bila je da se obrazovanje odraslih uvede u obrazovni sistem. To je učinjeno i sada se obrazovanje odraslih nalazi u redovnom obrazovnom sistemu Srbije. U tom projektu mi se nalazimo od početka, kao jedna od 35 škola u Srbiji. Sada već imamo 10 odeljenja. Četiri u matičnoj školi, tri u muškom zatvoru i tri u ženskom zatvoru.

Tužna je bila činjenica u Srbiji iz 2011. godine da je broj osoba starijih od 15 godina koje nemaju završenu osnovnu školu ili nemaju kompletno završenu osnovnu školu, bio nešto veći od 20 procenata. To je bio poražavajući podatak zbog koga je naša država odmah preduzela mere da bi taj procenat smanjili. Od tada mi svake godine obrazujemo polaznike. Ove godine očekujemo da njih pedesetak završi osnovno obrazovanje tako da smo doprineli značajnom smanjenju tog poražavajućeg procenta.

Nastavnici naše škole su vrlo svesni u radu sa odraslima i decom i izuzetno su kompetentni za obrazovno-vaspitni rad. Bilo da su u pitanju deca ili odrasli.

Pored toga, mi od ove godine imamo i odeljenje produženog boravka što nas takođe čini jednom savremenom školom. Takođe, pružamo usluge obrazovanja i učenicima sa teškoćama u učenju i razvoju i imamo dva kombinovana odeljenja za takve učenike.“ – izjavila je za Poportal, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“, Margareta Sekulović.

 

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike