Ako krećete na put, obavezno pročitajte ovo: Evo gde su zastoji (FOTO)

12.12.2021

13:33

0

Mnoge saobraćajnice su blokirane, dok je na drugima potpuni kolaps

Ako krećete na put, obavezno pročitajte ovo: Evo gde su zastoji (FOTO)
auto put beograd sneg foto jb (2) - Copyright 24sedam/J.B.

Ukoliko danas idete na put, trebalo bi još jednom da razmislite da li je to dobra ideja. Sneg koji ne prestaje da pada zadaje velike probleme putarima, koji uprkos čišćenju, ne mogu u potpunosti da obezbede put, a zbog neadekvatne opreme automobili lako proklizavaju na nametima snega.

Ipak, ukoliko se odlučite da krenete, trebalo bi da znate preko kojih deonica nećete moći.

Do skoro, deonica Ljukovo - Inđija je bila neprohodna, kako je vozač izgubio kontrolu nad teretnim, motornim vozilom i  preprečio kolovoz. Na autoputu ka Bubanj Potoku, saobraćaj se odvija usporeno.

 

  printscreen/onstagram/moj_beo_grad

 

Ukoliko ste se uputili ka Novom Sadu, trebalo bi da zaobiđete prevoj na Iriškom vencu jer je on obustavljen za teretna vozila, ali i za vozila koja nemaju zimsku opremu. Prema informacijama sa lica mesta, tamo je pravi kolaps, a saobraćajna policija kontroliše prilaz.

Takođe, zbog smetova na Fruškog gori otežan je saobraćaj ka selima Grgurevci, Manđelos, Veliki Radinci.

U JP "Nacionalni park Fruška gora" navode da je njihova čuvarska služba od jutros imala više od 20 intervencija usled nepropisnog ponašanja vozača u saobraćaju i neadekvatne zimske opreme putničkih vozila.

Ukoliko se vraćate sa planine, ili na nju krećete, nemojte ni da pomišljate da na put krenete bez lanaca kako je napadalo više od pola metra snega.

- Noćas jeste bilo teže očistiti sneg, ali danas je situacija lakša. Ima do pet cenimetara snega na kolovozu. Problem prave intezivne padavine sa vetrom koji pravi smetove na kritičnim prevojima na Kadinjači, Debelom Brdu, Branoševcu, Borovoj Glavi i Jabuci i tu su angažovana specijalna vozila - naveo je direktor JP Puteva Užice Leko Korićanac.

Zamenik predsednika opštine Nova Varoš Branko Bijelić rekao je da snega na višim kotama ima i do 70 centimetara i da su u toj opštini jaki vetrovi koji ometaju čisćenje puteva.

- Grad se čisti, ali su problematična sela na višoj nadmorskoj visini kao što su Božetići i Bela reka, gde vetrovi brzo nanose sneg, čekamo da se padavine malo smire pa da očistimo i te puteve - rekao je Bijelić.

Saobraćaj na teritoriji grada Užica odvija se otežano i usporeno.

- Sva raspoloživa mehanizacija JKP Niskogradnja nalazi se na terenu i čisti sneg po prioritetima, angažovana je i dodatna mehanizacija na teritoriji MZ Ravni, MZ Nikojevići i na Ponikvama, a na sedam lokacija u gradu vatrogasci rade na uklanjanju drveća i granja koje je palo preko saobraćajnica - kazao je za Tanjug direktor JP Užice Razvoj.

Na jugu Srbije, u Pirotu, putevi su prohodni, a snega je palo vrlo malo,dok se veće padavine očekuju noćas, kazao je danas za Tanjug direktor JO Komunalac Boban Tolić.

Problema ima jedino na putu kroz kanjon Jerme, gde je zbog odrona stena ova deonica trenutno neprohodna. Policija je odmah obavestila firmu koja je zadužena za održavanje ove deonice, pa se očekuje intervencija kako bi put bio prohodan.

Velike probleme na putu napravila su i oborena stabla drveća na više lokacija.

Ne krećite bez zimske opreme

Iz AMSS apeluju da na put ne krećete bez zimske opreme. Učesnici se savetuju da u saobraćaju koriste zimske pneumatike, da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Zimske gume obavezne su od 1. novembra, a kazne su i do 800.000 hiljada dinara.

- Zakon o saobraćaju nalaže da su zimski pneumatici obavezni od 1. novembra do 1. aprila, ali ne morate ih imati ako je lepo vreme, već samo ako su na putu sneg, led ili poledica - potvrđuje Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Kazna za one koji nemaju zimske pneumatike je od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica! - dodaje Okanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike