24SEDAM KIKINDA Sedam decenija plivanja u Kikindi, jubilej obeležen tradicionalnim mitingom

16.10.2021

14:15

0

Autor: 24sedam

Proslavi jubileja i mitingu su se odazvala 24 kluba iz Republike Srpske i naše zemlje

24SEDAM KIKINDA Sedam decenija plivanja u Kikindi, jubilej obeležen tradicionalnim mitingom
Kikinda plivanje - Copyright Opština Kikinda

Povodom obeležavanja 70 godina postojanja plivanja i rada plivačkog kluba, danas je održan veliki međunarodni miting "Plivačke nade“. U organizaciji “Velike Kikinde” nastupilo je više od 300 učesnika svih uzrasnih kategorija.

Proslavi jubileja i mitingu su se odazvala 24 kluba iz Republike Srpske i naše zemlje. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, izostao je dolazak plivača i plivačica iz Rumunije, Mađarske i Hrvatske:

- U proteklih sedam decenija, plivački klub je šest puta menjao ime, od “Radničkog”, “Odreda”, ŽAK-a, “Banata” i “Kikinde”. Kikindsko plivanje proslavili su reprezentativci, olimpijci, paraolimpijci, treneri, ali i sudije. Još tokom 50-tih godina prošlog veka, u jugoslovenskim okvirima, Kikinda je imala Miroslava Heldriha. Nasledio ga je Ivo Krstonošić. Kikindsko plivanje proslavili su Suzana Kosarenko. Nju je tek nekoliko sekundi delilo od olimpijske norme i odlaska u Atlantu. Na dve Olimpijade učestvovala je Marica Stražmešter. Kikindsko plivanje proslavio je i Boris Stojanović, Zoltan Moldvai takođe je veliko ime kikindskog sporta i plivanja- podsetio je dr Zoran Golušin, plivački sudija i član "Velike Kikinde" i dodao da širom sveta mlade plivače edukuju treneri koji su potekli iz ovog kluba:

- Naravno, ima i onih koji su i dalje ovde, poput Slobodana Bokanića, Dragana Markovljeva, Miroslava Rajkova… Puno je priznatih sudija i plivačkih funkcionera poteklo iz našeg grada - dodao je dr Golušin. Na ovom mitingu je “Veliku Kikindu” predstavljalo pedesetak plivačica i plivača, a najviše onih najmlađih. Miting “Plivačke nade” takođe ima bogatu tradiciju, a održava se od početka 90-tih. Dragan Pecarski, član GV za sport i omladinu, nema dilemu da je i ovim plivačkim mitingom potvrđeno da je Kikinda grad sporta. On je i otvorio miting "Plivačke nade":

- Plivanje je jedan od bazičnih sportova. Ovaj klub zaista ima dugu i bogatu tradiciju. Treba im odati priznanje i što su u ovakvim uslovima uspeli da organizuju ovako veliko takmičenje- naveo je Pecarski.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike