24SEDAM KIKINDA U OŠ "1.oktobar" spremno dočekuju novu grejnu sezonu

03.09.2021

11:58

0

Autor: 24sedam

Da će se radovi uskoro okončati danas su se uverili Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, njegovi saradnici

24SEDAM KIKINDA U OŠ "1.oktobar" spremno dočekuju novu grejnu sezonu
grejna sezona - Copyright Opština Kikinda

U narednih petnaest dana, kad se okonča povezivanje kotlarnice sa gasnom mrežom, u OŠ “1. oktobar” u Bašaidu, stvoriće se uslovi za nesmetan početak grejne sezone. 

To će značiti i da škola u Bašaidu više neće biti jedina obrazovna ustanova u našoj sredini koja se greje na mazut. Radove vredne oko 6,1 milion dinara obezbedili su Ministartvo za zaštitu životne sredine i Grad Kikinda. 

Da će se radovi uskoro okončati danas su se uverili Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, njegovi saradnici, ali i Sara Pavkov, posebna savetnica ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović.

Opština Kikinda
 

- Konačno, nakon toliko decenija, u novoj grejnoj sezoni se za zagrevanje učionica, fiskulturne sale, zbornice i ostalih objekata više neće koristiti lož ulje. Kao što je i najavljeno, nakon rekonstruisane rasvete u fiskulturnoj sali i školskom dvorištu i adaptacije svih sanitarnih čvorova, rešavamo i najvažniji problem škole u Bašaidu. Racionalnije, kvalitetnije i u skladu sa svim energetskim pravilima, ubuduće, takve će biti grejne sezone u ovoj obrazovnoj ustanovi - naglasio je Lukač. 

Za zamenu kotlarnica u 24 lokalne samouprave, resorno ministarstvo je ove godine opredelilo 200 miliona dinara.

Opština Kikinda
 

- Suština zamene kotlova na ekološki prihvatljivije gorivo znači i smanjenje aerozagađenja, a to je i jedan od prioriteta ovog ministarstva. I ovde, u Bašaidu, meštani će imati lepšu i zdraviju životnu sredinu i sve preduslove za čistiju budućnost - ocenila je Pavkov i dodala da lokalne samouprave imaju rok do kraja novembra da realizuju projekte za koje su im odobrena sredstva. 

Direktor OŠ “1.oktobar”, Mirko Vlajkov, nema dilemu da će novu grejnu sezonu dočekati potpuno spremni.

- Naša kotlarnica raspolagala je 40 godina starim kotlovima. Grejali smo se na lož ulje, a zahvaljujući državi i gradu, uskoro to više neće biti slučaj. Za petnaest dana svi preostali radovi će se okončati - rekao je Vlajkov.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike