24SEDAM NOVI SAD Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Avganistan – grobnica carstava“

08.10.2021

15:48

0

Autor: 24sedam

Predavanje o Avganistanu podeljeno je na sedam ključnih tačaka

24SEDAM NOVI SAD Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Avganistan – grobnica carstava“
Copyright Printscreen/Youtube, Novi Standard

Predavanje katoličkog teologa i istoričara Gorana Šarića na temu „Avganistan – grobnica carstava“  (8. 10. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

 

Avganistan, „najvažnija zemlja na svetu koja nema more“, povod je da se progovori o prirodi Zapada koji nas „civilizuje“ svojim geopolitičkim, strateškim i medijskim igrama koje podrazumevaju veliki broj žrtava. Šarić ističe kako je i pored čestog pomena ove države u medijima ipak reč o prostoru o čijoj istoriji malo znamo, kao i da je reč o mestu u čijim su planinama nestala mnoga carstva.

Predavanje o Avganistanu podeljeno je na sedam ključnih tačaka – od smrti miliona, preko zločinačkog nasleđa Zapada, velike imperijalne strategije, američkog intervencionizma, Kosova kao prekretnice, tri aktera rata u Avganistanu, do povratka Kosova. Prostor na kome se vodi svetski rat između velikih sila sukob je kog mnogi nisu svesni, ali i povod da se ukaže na masovne zločine koji odavno oblikuju situaciju u svetu.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike