24SEDAM NOVI SAD Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“ 14. decembra na Jutjub kanalu KCNS

09.12.2021

19:12

0

Autor: 24sedam

Vitlejem nas podseća i uči da treba živeti u miru i moliti se za mir u susret prazniku koji s radošću dočekuju svi verujući ljudi

24SEDAM NOVI SAD Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“ 14. decembra na Jutjub kanalu KCNS
kcns.org.rs

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“  možete pogledati 14. decembra u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS .

Duže od sedamdeset godina, iz Palestine pretežno stižu vesti o ratu, o nemirima i o neprestanim sukobima. Toliko dugo je ova sveta zemlja sinonim za patnju, bol i suze, da se zapravo veoma retko zapitamo koliko znamo o Palestini i o Palestincima, o njihovoj kulturi i o njihovim običajima, o njihovom suživotu u religijskim i etničkim različitostima.

Pravo je vreme da se podsetimo da se u Vitlejemu, rodnom mestu Isusa Hrista, Božić slavi u tri navrata. Katolici i protestanti to čine 25. decembra, pravoslavni kao i koptski i sirijski orijentalno-pravoslavni hrišćani slave ga  7. januara, dok  jermenski orijentalno-pravoslavni hrišćani Božić slave 19. januara.

Većina hrišćanskih procesija s destinama hiljada vernika prolazi trgom Manger, kraj Crkve rođenja Hristovog. Nedaleko od te crkve, velike hrišćanske svetinje, nalazi se jedina vitlejemska muslimanska bogomolja. Omarova džamija je jedina u gradiću u kome muslimani čine veliku većinu od 30.000 stanovnika a sve malobrojniji hrišćani, pripadnici jedne od najstarijih hrišćanskih zajednica, ne skrivaju svoje arapske korene. I pored sve ubedljivije muslimanske većine i sve većeg dobrovoljnog egzodusa hrišćana, dobrom voljom dobre većine i istorijski odgovornim zakonima gradonačelnik i većina gradskih većnika su hrišćani.

Vitlejem nas podseća i uči da treba živeti u miru i moliti se za mir u susret prazniku koji s radošću dočekuju svi verujući ljudi, kao i svi ljudi otvorenog srca i dobre volje, bez obzira na svoja religiozna i filozofska ubeđenja.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi