24SEDAM NOVI SAD Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“ 14. decembra na Jutjub kanalu KCNS

09.12.2021

18:12

0

Autor: 24sedam

Vitlejem nas podseća i uči da treba živeti u miru i moliti se za mir u susret prazniku koji s radošću dočekuju svi verujući ljudi

24SEDAM NOVI SAD Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“ 14. decembra na Jutjub kanalu KCNS
NS - Copyright kcns.org.rs

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije PALESTINA“  možete pogledati 14. decembra u 18 časova na Jutjub kanalu KCNS .

Duže od sedamdeset godina, iz Palestine pretežno stižu vesti o ratu, o nemirima i o neprestanim sukobima. Toliko dugo je ova sveta zemlja sinonim za patnju, bol i suze, da se zapravo veoma retko zapitamo koliko znamo o Palestini i o Palestincima, o njihovoj kulturi i o njihovim običajima, o njihovom suživotu u religijskim i etničkim različitostima.

Pravo je vreme da se podsetimo da se u Vitlejemu, rodnom mestu Isusa Hrista, Božić slavi u tri navrata. Katolici i protestanti to čine 25. decembra, pravoslavni kao i koptski i sirijski orijentalno-pravoslavni hrišćani slave ga  7. januara, dok  jermenski orijentalno-pravoslavni hrišćani Božić slave 19. januara.

Većina hrišćanskih procesija s destinama hiljada vernika prolazi trgom Manger, kraj Crkve rođenja Hristovog. Nedaleko od te crkve, velike hrišćanske svetinje, nalazi se jedina vitlejemska muslimanska bogomolja. Omarova džamija je jedina u gradiću u kome muslimani čine veliku većinu od 30.000 stanovnika a sve malobrojniji hrišćani, pripadnici jedne od najstarijih hrišćanskih zajednica, ne skrivaju svoje arapske korene. I pored sve ubedljivije muslimanske većine i sve većeg dobrovoljnog egzodusa hrišćana, dobrom voljom dobre većine i istorijski odgovornim zakonima gradonačelnik i većina gradskih većnika su hrišćani.

Vitlejem nas podseća i uči da treba živeti u miru i moliti se za mir u susret prazniku koji s radošću dočekuju svi verujući ljudi, kao i svi ljudi otvorenog srca i dobre volje, bez obzira na svoja religiozna i filozofska ubeđenja.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike