24SEDAM NOVI SAD Kvalitet vazduha značajno bolјI - prešao iz treće u prvu kategoriju

08.12.2021

15:40

0

Autor: 24sedam

Novi Plan kvaliteta vazduha za Grad Novi Sad za period 2022-2026. godine je završen i biće stavljen na uvid javnosti u januaru 2022. godine

24SEDAM NOVI SAD Kvalitet vazduha značajno bolјI - prešao iz treće u prvu kategoriju
24sedam/Goran Sivački

U toku 2021. godine Državna revizorska institucija sprovela je reviziju svrsishodnosti poslovanja na temu „Upravljanje kvalitetom vazduha“ u kojoj je, između ostalog zaključeno, da je u Novom Sadu došlo do značajnijeg poboljšanja kvaliteta vazduha.

Do poboljšanja kvaliteta vazduha došlo se sistematskim i ozbiljnim pristupom Grada jednoj od najvažnijih tema današnjice, ali svakako jednoj od najvažniji tema za bezbedan i zdrav život Novosađana.

Grad Novi Sad  je kao jedna od prvih lokalnih samouprava doneo Plan kvaliteta vazduha za period 2017-2021. godine, tokom čije primene je realizovano 98% propisanih mera za povećanje kvaliteta vazduha. 

Novi Plan kvaliteta vazduha za Grad Novi Sad za period 2022-2026. godine je završen i biće stavljen na uvid javnosti u januaru 2022. godine.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane organe i organizacije da sagledaju predložene mere u novom Planu kvaliteta vazduha te da u toku javnog uvida daju svoje predloge i sugestije.

Na osnovu predstavljenih rezultata, ali i na osnovu rezultata monitoringa koje svakodnevno i u realnom vremenu građani Novog Sada mogu da prate na sajtu Gradske uprave za zaštitu životne sredine kao i na sajtu Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, vazduh u Novom Sadu je bezbedan za stanovništvo.

Grad Novi Sad neće tu stati sa ulaganjem u životnu sredinu i kvalitet vazduha. U planu za  2022. godinu su programi podsticajnih sredstava za kupovinu novih bicikala, postavljanje solarnih panela, zamenu kotlova na ugalj, zamenu stolarije, ali i sredstva za pošumljavanje i obnovu malih urbanih površina i slično. Zato je važno da građani budu dobro obavešteni o budućim konkursima jer zdrava životna sredina je rezultat zajedničkog rada.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi