Ni Zlatibor ni Kopaonik: Čačani su pre 30 godina učili da skijaju na ovoj planini

08.12.2021

14:39

0

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara

Ni Zlatibor ni Kopaonik: Čačani su pre 30 godina učili da skijaju na ovoj planini
Sezona skijanja počinje 8. decembra - Copyright RINA

Planina Jelica osim po svojim lepotama i velikom kulturno-istorijskom nasleđu nekada je bila i poznato skijalište, a u selu Riđage na ski stazi okupljali su se stanovnici Čačka, Požege i Dragačeveva. Inicijativu za ponovnu izgradnju skijališta pokrenuo je Savet MZ, koja je podržana i od rukovodstva Grada Čačka.

- Čačak je zaslužio da ima svoje skijalište, mesto gde bi mališani mogli da nauče da skijaju, a rekreativci da uživaju. Planirano je da se u prvoj polovini sledeće godine pribavi zemljište, završi planski akt, a onda i da se obezbedi novac za ovu investiciju. Nadam se da će do kraja sledeće godine izgraditi skijalište - najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

S. Hermann & F. Richter/Pixabay
 

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline i prepoznata je kao izuzetno atraktivan turistički potencijal. Ski staza biće dugačka oko 370 metara i nalazi se na tromeđi tri živopisna sela – Riđaga, Pridvorice i Rtara.

- Iz Hidrometerološkog zavoda dobili smo izveštaj u kom je zapisana visina snežnog pokrivača u prethodnih 10 godina. Na toj padini sneg se duže zadržava nego u ostalim delovima, tako da je naša inicijativa potpuno opravdana i ovo mesto može biti od izuzetnog turističkog ali i edukativnog značaja za grad Čačak - rekli su u MZ Riđage.

RINA
 

Buduće skijalište od lokalnog puta biće udaljeno osam kilometara, a planirano je da budu izgrađeni i propratni sadržaji koji će dodatno privući posetioce upravo na ovu lokaciju.

- Prvo je neophodno izvršiti eksproprijaciju zemljišta i sprovesti postupak javne nabavke za izradu Plana detaljne regulacije. Skijalište u Riđagama će biti pod ingerencijama SC “Mladost”, a nakon ski staze biće oformljeno i sankalište za najmlađe. Čačak nema ski stazu, zato će realizacija ovog projekta biti od velikog značaja za sve sugrađane - istakao je Milan Bojović pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Ono što obećava veliku posećenost u zimskim, ali i letnjim mesecima jeste i blizina Ovčarsko - kablarskog masiva, koji se nalazi na mapi brojnih planinara iz zemlje, ali i Evrope.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike