24SEDAM KIKINDA Herojima Kikinde čestitao gradonačelnik, ovako je bilo na ostrvu Evija

18.08.2021

18:03

0

Autor: 24sedam

Nenaviknuti na ovu vrstu pažnje i počasti, hrabri vatrogasci skromno su rekli da su samo radili svoj posao i da je od svega najvažnije da niko od 35 ljudi, članova srpskog spasilačkog tima, nije povređen

24SEDAM KIKINDA Herojima Kikinde čestitao gradonačelnik, ovako je bilo na ostrvu Evija
Kikinda heroji1 - Copyright Opština Kikinda

Na iskazanoj hrabrosti članovima Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Milanu Adamoviću i Zoltanu Berengu, danas je čestitao Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Adamović i Bereng bili su deo spasilačke ekipe iz Srbije, koja se sedam dana i noći neprekidno borila sa vatrenom stihijom na ostrvu Evija. Nenaviknuti na ovu vrstu pažnje i počasti, hrabri vatrogasci skromno su rekli da su samo radili svoj posao i da je od svega najvažnije da niko od 35 ljudi, članova srpskog spasilačkog tima, nije povređen. Uručujući im majice s natpisom"Heroji Kikinde" i ručne satove, gradonačelnik je rekao:

-Vi ste heroji Kikinde, ali i heroji Agiosa. Treba imati hrabrosti, sposobnosti i znanja da se stane pred vatrenu stihiju. Govorim u ime svih Kikinđana, koji vam se dive, kada kažem da ste ponos našeg grada. Hvala vam na svemu što ste uradili. Vi ste osobe na koje treba da se ugledamo. Pokazali ste da je obučenost naših vatrogasaca na zavidnom nivou. Grad i država i dalje će ulagati u vas i vašu službu- poručio je Lukač. Adamović i Bereng i njihovo vozilo, bili su angažovani kod mesta Agios. Potvrđuju da je gust dim pravio najveći problem:

Opština Kikinda
 

-U kombinaciji sa vetrom, visokim temperaturama i nepristupačnim terenom , zaista je bilo teško. Ogromnu podršku imali smo od kolega iz Grčke i meštana koji su nas dočekali sa velikim oduševljenjem i uz povike: „Srbi braća“. Radili smo u dve smene i konstantno smo bili na terenu u šumi, a naš zadatak, koji smo i ispunili bilo je da držimo liniju požara u dužini od pet kilometara. Iako su spremni za gašenje požara bili i naši helikopteri, nisu mogli da pomognu jer im gust dim nije dozvoljavao da mogu da dejstvuju. Vidljivost je bila na 30 metara. Meštani su bili izuzetni svakog dana donosili su nam hranu, vodu i sve što nam je trebalo- prisetio se Adamović.

Berengu ovo nije prvo iskustvo sa požarem u Grčkoj, jer je tokom 2007. već bio u sličnoj akciji, ali na drugoj lokaciji:

- Avijacija je bila nemoćna dok nismo ugasili požar. Tek nakon toga avijacija je mogla da dejstvuje. Posle tri dana, stigle i kolege iz Poljske i Slovačke, ali mi smo bili prvi na udaru. I 2007. godine bio sam deo ekipe kojije gasio požar u Grčkoj u mestu Kalamate, ali ovaj požar bio je katastrofalniji. Površina koja je zahvaćena bila je veća od 50.000 hektara- ispričao je Bereng. U znak zahvalnosti meštani Agiosa su našim sugrađanima poklonili ikonu sa likom Bogorodice, a naši vatrogasci su crkvi donirali zalihe hrane i vode koje su poneli iz Srbije.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike