24SEDAM KIKINDA Sećanje na stradanje Velikokikindskog partizanskog odreda

04.08.2021

14:01

0

Autor: 24sedam

U ime grada vence su položili gradonačelnik Nikola Lukač i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan

24SEDAM KIKINDA Sećanje na stradanje Velikokikindskog partizanskog odreda
Kikinda partizani - Copyright Opština Kikinda

Na Simićevom salašu polaganjem venaca obeleženo je 80 godina od pogibije glavnice Velikokikindskog partizanskog odreda. U ime grada vence su položili gradonačelnik Nikola Lukač i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan, a senima predaka poklonili su se i predstavnici SUBNOR-a i ostalih srodnih organizacija, kao i potomci.

Ovom prilikom istaknuto je da je 4. avgusta 1941. godine na salašu došlo do borbe između Nemaca i partizana i tom prilikom živote je izgubilo 11 boraca na čelu sa Uglješom Terzinom, komandantom i Radom Trnićem, političkim komesarom.

Obeležavanje osam decenija od pogibije odreda nastavljeno je otvaranjem izložbi kod spomenika Žrtvama fašizma na Gradskom trgu „Heroji ravnice“ i u Narodnom muzeju „Komandat Uglješa –život jednog revolucionara“ kojim je prisustvovao gradonačelnik Lukač zajedno saradnicima.

-Mladi ljudi koji su se organizovali spremni da se suprotstave fašističkoj Nemačkoj bili su inteligentni i sposobni. Želeli su napredak i slobodu, tako da ne čudi što su se suprotstavili tiraniji. U našem gradu imamo nazive ulice koji podsećaju na heroje ravnice, a sa njihovim herojstvom moramo da upoznamo i naše mlade naraštaje. Moramo se sećati i pamtiti ovaj datum i na našu decu prenositi rodoljublje koje nosi borbu za bolji život. 4. avgust je za Kikindu tužan dan, ali je takođe tužan dan za našu zemlju jer se obeležava pogrom učinjen nad Srbima u „Oluji“ 1995. godine- istakao je Lukač.

Opština Kikinda
 

Miloš Pušara, kustos istoričar Narodnog muzeja napomenuo je da je izložba posvećena Uglješi Terzinu podeljena u dva segmenta.

-Jedan segment posvećen je Uglješi Terzinu, njegovoj živopisnoj biografiji dok je drugi deo posvećen Simićevom salašu i 4. avgustu. Borci koji su poginuli darovali su svoju mladost da bi mi živeli u slobodi – kazao je Pušara.

Izložba „Heroji ravnice“ biće dostupna sugrađanima od sutra u dvorištu muzeja, a izložba „Komandat Uglješa –život jednog revolucionara“ u Narodnom muzeju otvorena je do polovine septembra.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike