Jovanovići iz Topole drže sove kao kućne ljubimce: Porodica srušila verovanja da noćne ptice donose smrt i nesreću

18.11.2020

10:13 >> 10:39

0

Autor: Jovana Vrećo

Jako su inteligentne i nisu baš poverljive prema ljudima, što im i nije tako loša osobina, kaže Dragan Jovanović iz Zagorice

Jovanovići iz Topole drže sove kao kućne ljubimce: Porodica srušila verovanja da noćne ptice donose smrt i nesreću
Copyright RINA

Zbog pojedinih verovanja da donose smrt i nesreću, sove i nisu baš omiljeni gosti u srpskim domaćinstvima. Međutim, sve te predrasude srušio je Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole, kome su ove ptice postale kao kućni ljubimci.

Sove su se nastanile u kavez na tavanu u kome sam nekada držao golubove. Uselio se jedan par, tu su se odomaćile, napravile gnezdo i izlegle pet mladih. Sada su mladunci već odrasli i skoro da se ne razlikuju od roditelja. Jako su inteligentne i nisu baš poverljive prema ljudima, što im i nije tako loša osobina. Odgovara mi što su tu jer se hrane isključivo glodarima, od kada su se uselile nisam video miša ni pacova – kaže za RINU Dragan Jovanović iz Zagorice.

RINA

Prema njegovim rečima, očekivao je da će se posle dolaska sova desiti nešto loše u porodici, ipak ispostavilo se da su sove druželjubive ptice, da ne donose nesreću već da se pre mogu povezati sa verovanjima o mudrosti nego o baksuzluku.

– Kad padne mrak, vole da lete po dvorištu, sleću na terasu, prozor. Ko ih vidi prvi put podiđe ga jeza, kao da se kod mene snima neki horor film, stalno se čuje njihovo karakteristično pevanje. Veruje se da naslućuju smrt, mislio sam da ću ja umreti, međutim sprijateljili smo se sa sovama i sada su za nas postale kao ljubimci. Već godinu dana žive kod nas na tavanu i nadam se da će tu biti još dugo – rekao je Jovanović.

RINA

Inače, sove su noćne grabljivice koje danas broje čak 250 vrsta. Najmanja sova teška je oko 30 grama dok najteža može dostići težinu od četiri kilograma. Hrane se glodarima pa čine veliku korist domaćinima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike