24SEDAM Izložba Bratislav Radovanović – Nemojte me dodirivati u KC

01.10.2021

15:53

0

Autor: 24sedam

Ulaz na izložbu je slobodan

24SEDAM Izložba Bratislav Radovanović – Nemojte me dodirivati u KC
NS - Copyright Printscreen/YouTube

Kuća Vojnovića

24. septembar – 7. oktobar

U petak, 24. septembra 2021. godine, u 19.00 sati, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba slika NEMOJTE ME DODIRIVATI autora Bratislava Radovanovića iz Beograda.

Bratislav Radovanović rođen je 1972. godine u Skoplju. Diplomirao je na grafičkom odseku Fakulteta umetnosti u Prištini 1997. godine, u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina. Magistrirao je na istom fakultetu 2002. godine. Od 1998. do 2004. godine radio je kao asistent na Fakultetu umetnosti u Prištini.

Član je ULUS-a od 1998. godine. Godine 1999. učestvovao je na ULUS-ovoj ,,Otvorenoj Grafičkoj Radionici” u Narodnom Muzeju u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Ulja na platnu Bratislava Radovanovića iz ciklusa NEMOJTE ME DODIRIVATI predstavljaju slojevitu strukturu različitih umetničkih nasleđa, kultura i epoha, koje umetnik na svojstven način interpretira i vešto ugrađuje u slike, deponujući u njih energiju i istorijski nagomilano iskustvo običaja i tradicije, verovanja i življenja. Slike postaju riznica raznovrsnih simbola, preuzetih iz istorijskog nasleđa, oblikovani slikarskim majstorstvom u procesu mešanja, ukrštanja, nadovezivanja jednih na druge. Umetnički ciklus „Nemojte me dodirivati“ Bratislava Radovanovića upravo je značajan po tom uspešnom i suštinskom komponovanju različitih slojeva iz umetničke i kulturološke baštine: autor koristi ironijsku perspektivu, kao oprobani model sagledavanja, tumačenja i rekonstruisanja starih mitova i mitološko- religioznih predstava. Poigravajući se sa religijskim temama, parodirajući apokrifne i jeretičke spise koji odstupaju od kanonizovanih teoloških dogmi, umetnik uspeva da napravi ironijski iskorak, dajući običnim scenama i situacijama snagu proročkih, krajnjih dešavanja. (Iz teksta dr Aleksandra Toslonova)

Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2021. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati svakog radnog dana od 10.00 do 19.00 sati.

Molimo posetioce da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike