24SEDAM INĐIJA Kulturni centar više od 20 godina radi na kulturnom razvoju grada

07.10.2021

14:26

0

Autor: 24sedam

Kulturni centar poseduje pozorišno-biskopsku salu sa 203 mesta, konferencijsku salu / galerijski prostor sa 40 mesta modernog i prijatnog enterijera, KC café club sa letnjom baštom, savremenu audio/video/scensku opremu

24SEDAM INĐIJA Kulturni centar više od 20 godina radi na kulturnom razvoju grada
Inđija - Copyright Printscreen / Youtube / RSFranceIDF

Početkom maja 2001. godine, SO Inđija je u saradnji sa organizacijama USAID i OTI započela projekat pod nazivom „Građanski parlament” koji je za cilj imao realizaciju arhitektonsko-građevinskih i infrastrukturnih projekata od opšteg društvenog interesa. Voljom građana, pristupilo se rekonstrukciji starog Sokolskog doma u Inđiji (1936), koja je završena maja 2003. Rekonstruisan Sokolski dom otvoren je 15. maja 2003. Otvaranjem modernog Kulturnog centra, kao osnove daljeg kulturnog razvoja grada, rešen je višegodišnji problem Opštine Inđija. Kulturni centar Inđija u periodu 2003 / 2007. svoje delatnosti obavlja u sklopu Narodne bibiloteke „Dr Đorđe Natošević”, da bi 2007. godine, odlukom SO Inđija, Kulturni centar dobio status samostalne ustanove.

Kao centralna ustanova u oblasti kulture na teritoriji Opštine Inđija, koja se prema svome Statutu bavi delatnošću kojom se obezbeđuje zadovoljavanje potreba građana u oblasti kulture, osnovne delatnosti ustanove Kulturni centar čine:

umetničko i književno stvaralaštvo
scenska umetnost
prikazivanje filmova
delatnost muzeja, galerija i zbirki
obrazovna delatnost

Program rada ustanove organizovan je po programskim jedinicama u skladu sa osnovnim delatnostima ustanove.
Programske jedinice su:

Pozorišni program

Filmski program
Likovni program
Muzički program
Organizacija manifestacija i događaja u oblasti kulture od značaja za Opštinu Inđija

Kulturni centar poseduje pozorišno-biskopsku salu sa 203 mesta, konferencijsku salu / galerijski prostor sa 40 mesta modernog i prijatnog enterijera, KC café club sa letnjom baštom, savremenu audio/video/scensku opremu.
Od 2007. godine u sastavu Kulturnog centra nalazi se i Kuća Vojnovića, sa legatima Đorđa Vojnovića i Nikole Petkovića i galerijskim prostorom.

Prostor Kulturnog centra za svoje aktvinosti koriste mnoge lokalne inicijative u oblasti kulture i umetnosti (KUD Soko, Glumačka družina Pozorištance, Omladinski Kulturni centar OKCE, Udruženje građana Đorđe Vojnović, Udruženje građana za pomoć starim 4 + 1, Muzička škola Amadeus Art…).

Pozorišni program Kulturnog centra obuhvata tokom sezone oko 10 gostujućih predstava. Kulturni centar danas sarađuje sa gotovo svim pozorištima Srbije (Jugoslovensko Dramsko Pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Bitef teatar, Dah teatar, Pozorište Boško Buha, Pozorište mladih – Novi Sad, Šabačko pozorište, Pozorište Joakim Vujić Kragujevac …)

Nakon početnih uspeha na amaterskoj sceni postignutih radom edukatovnog centra glume – Pozorišne radionice, Kulturni centar 2007. godine prvi put učestvuje u koprodukciji jedne profesionalne pozorišne predstave – Nenagrađeni ljubavni trud Viljema Šekspira nastao u saradnji Bitef teatra, Kulturnog centra Inđije i Centra za kulturu Tivat, koji je na scenu postavio Nikita Milivojević.

Godine 2008. u koprodukciji Bitef teatra, Kulturnog centra Inđije i Pozorišta mladih Novi Sad postavljena je predstava „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“, prema tekstu Toma Stoparda i u režiji Jovana Grujića. Predstava „Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi“ našla se u selekciji najznačajnijeg pozorišnog festivala u regionu – Sterijinog pozorja 2009. godine.

Godine 2010. Svetislav Basara postavlja svoj komad „Hipertenzija“ na sceni Kulturnog centra Inđija.

Pozorišna radionica Kulturnog centra, svojevrstan edukativni centar glume i režije za mlade, u periodu 2003 / 2010. postigla je značajne rezultate na amaterskoj sceni Srbije. U saradnji sa rediteljem Jovanom Grujićem i glumcem Ivanom Jevtovićem, uz mnoge goste radionice, postavljene su predstave „San letnje noći“, „Kući“, „Sluga dvaju gospodara“, „Sasvim običan novi dan“, „Nešto kao … briljantin!“ …

Filmski program / bioskop Kulturnog centra proteklih godina jedan je do najposećenijih u Srbiji. Repertoar bioskopa čine u jednakoj meri holivudski blockusters filmovi i tzv. autorski filmovi. Filmski program ustanove, pored redovnog repertoara, obogaćen je tokom sezone i velikim brojem filmskih manifestacija – Pogled na FEST, Festival Slobodna zona, Festival Studentskog filma, Dani italijanskog filma, Festival autorskog filma, Festival dečijeg filma Kids Fest …

Za kvalitet likovnog programa ustanove zadužen je Savet galerije Kuće Vojnovića, koji na godišnjem nivou putem konkursa odlučuje o dinamici i kvalitetu izložbi u galeriji Kuće Vojnovića koja je u sastavu Kulturnog centra. Kao alternativni galerijski prostor koristi se i kafe Kulturnog centra, mala sala, kao i hol ustanove.
Kulturni centar u saradnji sa Beogradskim Jazz festivalom stoji iza organizacije Jazz festivala u Inđiji. Jedan smo od organizatora koncerta Red Hot Chilli Peppersa u Inđiji. Letnji festival Scena Fest, koji se održava na više otvorenih lokacija Inđije, produkcija je Kulturog centra …

Programskom koncepcijom (pozorišnim, filmskim, likovnim programima) Kulturni centar Inđija mladima u gradu predstavlja jedno/jedino mesto okupljanja uvek otvoreno za razmenu ideja i zajedničke projekte.
Kulturni centar danas predstavlja jedan od najposećenijih objekata ove namene u regionu. Modernim marketingom, aktuelnim i atraktivnim programima, mladim i stručnim timom u rukovodstvu ustanove, Kulturni centar Inđija je poslednjih godina postao nosilac celokupne reforme kulturnog života u gradu i regionu.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike