24SEDAM KIKINDA Grad opredelio tri miliona dinara za vantelesnu oplodnju

18.06.2021

13:03

0

Autor: 24sedam

Sve pojedinosti u vezi sa konkursom mogu da se pročitaju na Kikindaonline, zvaničnom sajtu grada Kikinde

24SEDAM KIKINDA Grad opredelio tri miliona dinara za vantelesnu oplodnju
vantelesna oplodnja - Copyright Opština Kikinda

Poznat je pravni okvir kojim će lokalna samouprava finansijski podržati parove koji se već nalaze u programu vantelesne oplodnje i prošli su lekarsku komisiju. Iz gradskog budžeta su u te svrhe izdvojena tri miliona dinara, a maksimalan iznos po paru je do 60.000 dinara, u neto iznosu. 

Predstavljajući javni poziv i pojedinosti nedavno usvojenog Pravilnika o naknadi troškova za pomoć parovima koji su se odlučili za vantelesnu oplodnju Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine i Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu, istakli su da je konkurs otvoren do utroška sredstava. 

Sve pojedinosti u vezi sa konkursom mogu da se pročitaju na Kikindaonline, zvaničnom sajtu grada Kikinde.

Opština Kikinda
 

- Na poslednjoj sednici Gradskog veća usvojen je javni poziv i Pravilnik o naknadi troškova za pomoć parovima koji se odluče na vantelesnu oplodnju. U više navrata smo ovu meru najavljivali, a mislim da je u oblasti populacione politike ona izuzetno važna. Ozbiljno smo pristupili ovoj osetljivoj temi, razgovarali sa parovima, a nakon toga i usvojili Pravilnik - naveo je Bogdan. 

On je povukao da će lokalna samouprava nastojati da poveća sredstva za ovu namenu, jer im nije namera da ovaj program bude vremenski oročen na samo ovu godinu.

- Dakle, voljni smo da narednih godina ovaj program proširujemo. Poslednjim rebalanskom budžeta, za ovu namenu su izdvojena tri miliona dinara. Suština naše politike jeste da vodimo računa o svakom pojedincu. Postoji više programa u oblasti populacione politike, a ova je veoma važna. Tokom prethodnom perioda, javila su nam se 34 para zainteresovana za ova sredstva- izjavio je Bogdan. 

Opština Kikinda
 

Nadovezao se Tasovac i taksativno naveo uslove koji moraju da zadovolje zainteresovani parovi.

- Da su građani Republike Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji grada. Potrebno je i da su korisnici Republičkog fonda za zdravstvo, da im je pored lečenja konstatovana neplodnost. Uz popunjen zahtev koji se nalazi na sajtu grada ili kojeg mogu podići u Uslužnom centru, moraju da dostave uverenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige venčanih ili overenu izjavu da žive u zajedničkom domaćinstvu, najmanje šest mesci. Neophodan je nalaz lekara specijaliste ginekologije da je potrebna vantelesna oplodnja, potvrda ili uverenje da je reč o zdravstvenoj ustanovi registrovanoj za vantelesnu oplodnju, kao i prateća medicinska dokumentacija - precizirao je Tasovac. 

Lokalna samouprava finansiraće kupovinu lekova, suplemenata i preglede, dok troškovi prevoza ne ulazi u pravdanje. Važno je i to da medicinska dokumentacija ne sme da bude starija od šest meseci.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike