24SEDAM KIKINDA Održana tradicionalna agrarna priredba - žetva na pragu

16.06.2021

11:50

0

Autor: 24sedam

Pored poljoprivrednih stručnjaka, predstavnika semenarskih kuća i proizvođača, ovog skupu su prisustvovali Nikola Lukač, gradočelnik Kikinde i njegovi saradnici

24SEDAM KIKINDA Održana tradicionalna agrarna priredba - žetva na pragu
Ilustracija - Copyright Opština Kikinda

Prvi otkosi ozimog ječma pašće za sedam dana. Procene su da će vršidba pšenice u kikindskom ataru startovati za desetak dana. To je rečeno na “ Danu polja strnih žita i herbicidnih ogleda”, tradicionalnom agrarnom skupu u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda. 

Pored poljoprivrednih stručnjaka, predstavnika semenarskih kuća i proizvođača, ovog skupu su prisustvovali Nikola Lukač, gradočelnik Kikinde i njegovi saradnici.

Opština Kikinda
 

- Ovo je bila prilika da proizvođače ponovo pozovemo da apliciraju i iskoriste sve državne i pokrajinske subvencije, ali i one koje nudi lokalna samouprava. Trudimo se da podržimo Poljoprivredu stručnu službu, ali i proizvođače hrane - naveo je Lukač i potvrdio da će, kao i ranijih sezona, u Kikindi i svim našim selima formirati žetveni štabovi za zaštitu od požara, kako bi najvažniji poljoprivredni posao leta protekao bez problema. 
Pod ozimim ječmom je oko 1.500, a pšenicom 15.000 hektara. Zoran Simić, savetodavac u PSS, kaže da će ovogodišnji prinosi biti ispod višegodišnjeg proseka, i to između 5 i 5,5 tona po hektaru. 

Opština Kikinda
 

Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, ocenio je da su ovo mesta na kojima se susreću praksa i nauka, dok je Mladen Đuran, direktor Poljoprivredne stručne službe Kikinda, istakao da su među ređima u Vojvodini koji svake godine organizuju ovakve agrarne skupove.

Opština Kikinda
 

- Osim ove manifestacije, imamo i “Dan polja okopavina”, krajem avgusta,odnosno početkom septembra. U ovom formatu i obima, lane nismo mogli da zbog korone skup održimo u punom kapacitetu. Zadovoljni smo što je tome konačno došao kraj- konstatovao je Đuran.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike