24SEDAM INĐIJA Jarkovci - mesto koje vredi posetiti

20.11.2021

16:26

0

Autor: 24sedam

Pored sela je napravljeno veštačko jezero

24SEDAM INĐIJA Jarkovci - mesto koje vredi posetiti
NS - Copyright Opština Inđija

Naselje Jarkovci nalazi se na samo 4 km udaljenosti od Inđije, na fruškogorskoj lesnoj zaravni. U Jarkovcima živi oko 500 stanovnika, većinom Srba. Posle ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, broj stanovnika ovog naselja je udvostručen zbog dolaska velikog broja izbeglica.

Jarkovci su postojali još u XVII i početkom XVIII veka, ali se pretpostavlja da su prvobitno bili južno, a ne severozapadno od Inđije. Na današnjoj lokaciji je najpre postojao Pejačićev majur, pod imenom „Moja Volja“, pored koga je kasnije izgrađeno naselje.

„Moja Volja“ je stari letnjikovac grofa Marka Pejačevića smešten na obali jezera, na kraju glavne seoske ulice. Letnjikovac je izgrađen početkom XX veka i njegova prvobitna namena bila je za povremeni boravak, odmor i lov. Letnjikovac je izgradila veleposedničke porodica Pejačević koja je u to veme imala dvorac u centru Rume. Zbog svoje specifičnosti i jedinstvenosti kao spoja gradske i seoske arhitekture, letnjikovac je stavljen pod zaštitu. Danas je to višenamenski objekat koji se koristi za potrebe predškolske ustanove i osnovne škole.

Pored sela je napravljeno veštačko jezero koje se proteže paralelno sa selom. Jezero je bogato ribom i služi ribolovcima tokom cele sezone. Jarkovačko jezero raspolaže značajnim turističkim potencijalima za razvoj sportsko-rekreativnog, kupališnog, ribolovnog i kamping turizma, a odlično je mesto za šetnju i boravak u očuvanom prirodnom okruženju.

U Jarkovcima je rođen Oskar Zomerfild, prvi inđijski akademski slikar, čija se dela čuvaju u galeriji „Kuće Vojnovića“ u Inđiji. Oskar Zomerfild je rođen upravo na Pejačevićevom imanju gde je njegov otac radio kao nadzornik imanja.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike