24SEDAM INĐIJA Čortanovci - prelepo mesto bogate istorije

18.11.2021

16:19

0

Autor: 24sedam

Danas u Čortanovcima živi oko 2000 stanovnika

24SEDAM INĐIJA Čortanovci - prelepo mesto bogate istorije
NS - Copyright Opština Inđija

Još jedno inđijsko naselje koje se smestilo na južnim obroncima Fruške gore i desnu obalu Dunava su Čortanovci.

Čortanovci, poznato izletište u okviru Nacionalnog parka Fruška Gora, predstavljaju interesantno seosko naselje smešteno na samoj obali Dunava. Pored priprodnih vrednosti i lepota, to je prostor bogat i kulturno-istorijskim spomenicima: ostaci naselja iz neolita, ostaci rimskog utvrđenja, sveti izvor Savinac na kome je boravio Sveti Sava na svom putovanju do Koviljskog manastira i Vila Stanković - vila kraljevskog namesnika Radenka Stankovića.

Ovo slikovito naselje može se pohvaliti jednom od najlepših plaža na ovom delu toka Dunava, atraktivnim peščanim sprudovima i ostrvima, prirodnim ambijentom Mihaljevačke šume, te se preporučuje ljubiteljima sporta i rekreacije - aktivnog odmora u prirodi.

Nasuprot vikend naselja Čortanovci-Dunav koje se nalazi na desnoj obali Dunava, leva obala predstavlja netaknuto šumsko prostranstvo koje je deo zaštićene zone prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit". Prilikom visokog vodostaja, plovidbom kroz netaknutu prirodu nekadašnjeg toka Dunava (rukavcem pod nazivom Stari Dunav), može se stići do manastira Kovilj. Ovo je put kojim je u XII veku plovio Sveti Sava, kada je išao da izmiri svog brata Stefana sa ugarskim kraljem Andrijom II u manastiru Kovilj.

Danas u Čortanovcima živi oko 2000 stanovnika, najvećim delom Srbi (90%), dok ostatak u najvećem broju čine Hrvati i Romi.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Inđija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike