Besplatan prevoz za žitelje sela iz 18 opština širom Srbije

30.11.2021

16:32

1

Minibusevi služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište

Besplatan prevoz za žitelje sela iz 18 opština širom Srbije
AP Photo/Darko Vojinović

Rad Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Srbije je završen, a prema rečima ministra za brigu o selu Milana Krkobabića besplatan prevoz omogućen je za žitelje sela iz 18 opština.


- Ovo je samo prvi korak, pokazna vežba za sticanje iskustava. Spremamo sveobuhvatan, detaljan program rešavanja gorućeg problema prevoza za žitelje sela Srbije, posebno u rubnim i devastiranim opštinama. Ono što me drži u uverenju da ćemo ovo realizovati je puna podrška koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao ovoj ideji - rekao je Krkobabić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za brigu o selu, minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.

Na taj način, dodaje se, stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti.

Raspoloživa sredstva od 120 miliona dinara raspodeljena su na 18 najbolje rangiranih jedinica lokalnih samouprava, čime će se doprineti rešavanju problema prevoza u čak 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno čak 17.000-18.000 putnika.

Komisija, na čelu sa predsednikom, dekanom Saobraćajnog fakulteta Nebojšom Bojovićem i zamenikom, prodekanom za naučno-istraživački rad Daliborom Pešićem ocenjivala je 81 pristiglu prijavu koja je ispunila uslove, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u odlučivanju se vodilo računa o najugroženijim područjima Srbije, pa tako 13 od 18 jedinica lokalnih samouprava koje su dobile sredstva pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Prva na listi je Kuršumlija, a zatim slede Bosilegrad, Trgovište, Crna Trava, Gadžin Han, Lebane...

Konkurs je trajao do 3. septembra ove godine, podnosioci prijave na javni konkurs bile su jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Srbije, a maksimalan iznos po jednoj prijavi je sedam miliona dinara.

 

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug