24SEDAM NOVI SAD Počela međunarodna konferencija „Šta nasleđe značI za nas"

25.10.2021

11:17

0

Autor: 24sedam

Veoma bogata kulturna istorija Novog Sada najbolјi je dokaz neraskidive veze između grada i kulture, rekao je Rožić

24SEDAM NOVI SAD Počela međunarodna konferencija „Šta nasleđe značI za nas"
NS - Copyright novisad.rs

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju Međunarodne konferencije „Šta nasleđe znači za nas" u „Svilari“. Konferenciju su zajednički organizovali Udruženje „Almašani" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, uz učešće Faro mreže Saveta Evrope čiji je Udruženje „Almašani" aktivan član.

- Veoma bogata kulturna istorija Novog Sada najbolјi je dokaz neraskidive veze između grada i kulture, između Almaškog kraja i Novosađana koji žive u ovom delu grada. Konferencije poput ove, skreću pažnju na naše bogato kulturno nasleđe, a mi smo do sada uradili mnogo toga na zaštiti pojedinih prostornih celina. Konkretno, Almaški kraj je proglašen za prostornu kulturno-istorijsku celinu u okviru koje Zavod za zaštitu spomenika kulture štiti i obnavlјa graditelјsko istorijsko nasleđe. Zatim, pokrenuli smo Kulturnu stanicu „Svilara“, gde smo zapušten prostor industrijskog nasleđa pretvorili u prostor za kulturu, koji je danas platforma za povezivanje civilnog i javnog sektora u toj oblasti. I treće, Almaški kraj je postao deo Faro mreže, što predstavlјa primer dobre prakse u našoj državi. Želјa nam je da kroz delovanje lokalne zajednice, odnosno kroz rad Udružnja „Almašani“, Zavoda za zaštitu spomenika, lokalne Mesne zajednice, a uz podršku Gradske uprave budemo primer dobre prakse i drugim lokalnim samoupravama u tome kako da koriste prednosti Faro mreže. Na današnjoj konferenciji nam je cilј da zajednički skrenemo pažnju na očuvanje kulturnog nasleđa koristeći primere, kako iz našeg grada, tako i iz evropske prakse - rekao je Dalibor Rožić.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić rekao je da je cilј da se kroz višegodišnja ulaganja svih relevantnih institucija, uz saradanju sa građanima, izvrši kompletna rekonstrukcija Almaškog kraja, da se vrate ambijentalne vrednosti iz 19. i 20. veka tog dela grada, a da će se na današnjoj konferenciji prezentovati sve ono do sada urađeno na tom polјu, kao i budući planovi.

Predsednik udruženja građana Podbare „Almašani“ Marijan Majin je naglasio da se čini da se posle 16 godina delovanja tog udruženja, granica između udruženja, tj. građana, i gradskih struktura gubi, i da svi postaju svesni da se samo kroz sinergiju, zajedničkim zalaganjem svih aktera može napredovati na polјu zaštite kulturnih vrednosti.

Faro mreža Saveta Evrope okuplјa i povezuje organizacije lokalnih zajednica koje kulturno nasleđe aktivno koriste kao potencijal za razvoj svojih sredina i to čine uvažavajući principe Faro konvencije - krovne ervropske konvencije o zaštiti kulturnog nasleđa, koju je Republika Srbija ratifikovala 2009. godine. Generalni sekretar konvencije Faro mreže Francesk Pla je uputio uvodnu reč prisutnima putem video linka i istakao da je dobra saradnja civilnog društva i lokalne vlasti, klјučan, esencijalan element za dugoročni prosperitet u obasti zaštite nasleđa, poželevši svima srećan rad na današnjoj konferenciji.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike