Sećanje na eksploziju koja je odnela živote 111 ljudi: U Užicu obeležena 80-godišnjica tragedije

23.11.2021

14:06

0

Autor: 24sedam

U trezoru Prve partizanske fabrike oružja i municije stradali su radnici i civili koji su se tu zatekli

Sećanje na eksploziju koja je odnela živote 111 ljudi: U Užicu obeležena 80-godišnjica tragedije
užice tabla - Copyright Printscreen/YouTube/ Televizija 5 Uzice

Snažna eksplozija u podzemnoj Fabrici oružja i municije u Užicu dogodila se 22. novembra 1941. i u njoj je nastradalo 111 osoba.

Fabrika se nalazila u tunelu ispod mesta na kojem je danas smešten Narodni muzej Užice.

U čast nastradalih, sviran je Posmrtni marš, položeno je cveće i očitano opelo.

Printscreen/YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Na mestu gde se tragični događaj odigrao pročitan je odlomak iz romana "Užice sa vranama" akademika SANU Ljubomira Simovića.

- Iz trezora, pred kojima se skupilo mnoštvo sveta, leševe iznose satima. U trezorima, bilo je samo mrtvih. Prekrivene teškim opekotinama, ranjenike su prevozili u okružnu bolnicu u Krčagovu. Kada se bolnica napunila, one koje su dalje pristizali vozili su do Sevojna u bolnicu koja je bila smeštena u poljoprivrednoj školi. U bolnicama vlada haos, lekari, bolničari, sestre i studenti medicine stavljaju na opekotine obloge. Vrše amputacije nogu i ruku. Obrađuju brojne prelome i povrede na glavama i grudima. Ranjenici sa povredama u trbuhu, kojih je takođe mnogo i kojima nema pomoći, umiru u mukama. Raspamećeni roditelji podižu pokrivače, ćebad, kapute, čaršafe kojima su leševi pokriveni i među mrtvima prepoznaju svoju izgorelu, ugljenisanu i raskomadanu decu - pročitao je Goran Novaković, kustos Narodnog muzeja Užice.

Goran Novaković, kustos Narodnog muzeja Užice, Printscreen/YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

- Svih ovih godina svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi ponese čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u hladnim tunelima koji su bili nemi svedoci njihovih posledjih trenutaka. Zbog toga nikad ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u trezoru. Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova, sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode svog grada - rekao je zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović.

Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović, Printscreen/YouTube/ Televizija 5 Uzice
 

Jedina fabrika naoružanja u antifašističkoj Evropi

U tom trenutku ovo je bila jedina fabrika naoružanja na teritoriji koju nisu kontrolisale sile Osovine u kontinentalnoj Evropi i snabdevala je partizanske odrede u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

U danima postojanja Užičke republike improvizovano sklonište za bombardovanje bilo je smešteno u fabrici, odmah pored skladišta za oružje gde se eksplozija dogodila.

Ona se lančano širila na oba tunela i u talasima trajala sve do idućeg dana.

- Poginuli su svi radnici iz druge smene i civili koji su se u tom trenutku zadesili u skloništu. Niko nije preživeo. Dugo se mislilo da je do ove strahovite eksplozije došlo zbog špijunske sabotaže i da je jedan četnički vojvoda u fabriku postavio dinamit. Međutim, to nikada nije dokazano. Danas se sve češće pretpostavlja da su uslovi u samom tunelu i velika vlaga doveli do ove nesreće - kaže za RINU istoričar Nemanja Obradović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike