24SEDAM RUMA Održana XVI sednica Skupštine Opštine

19.11.2021

11:04

0

Autor: 24sedam

Projekti koji će biti završeni u narednoj godini su vrtić Kockica 2 i Dom vojske

24SEDAM RUMA Održana XVI sednica Skupštine Opštine
NS - Copyright Opština Ruma

Odbornici Skupštine Opštine Ruma izglasali su na današnjoj sednici Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Ruma za period 01.01-30.09.2021. godine.

Prihodi i primanja budžeta opštine Ruma za prvih devet meseci tekuće godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 1.482.407.253,41 dinara, što je 69,46% u odnosu na planirane prihode u 2021. godini.

Načelnik Opštinske uprave Opštine Ruma, Dušan Ljubišić je na sednici rekao da analiza budžeta, naročito prihodne strane vezane za poreze na zarade, poreze na imovinu itd. moze mnogo da kaze vezano za ekonomsku situaciju na teritoriji rumske opštine.

"Mi u odnosu na prošlu godinu, a uvek volimo da radimo ta poređenja, imamo veći priliv po osnovu poreza na zaradu u iznosu od 189 miliona dinara što zaista nije malo, to jeste posledica povećanja plata kako u javnom tako i u privatnom sektoru, naravno i novog zapošljavanja i to je najdragoceniji budžetski prihod jer to je praktično realna vrednost koja se stvara, a koja nama posle omogućava da sprovodimo i programe besplatnog vrtića i programe besplatnih udžbenika. Takođe, porez na imovinu - s obzirom da smo u Sremu lokalna samouprava koja ima najnize poreske stope, nismo ih menjali 7 godina, činjenica da je prihod po osnovu poreza na imovinu 57 miliona viši u odnosu na prvih 9 meseci prošle godine takođe ohrabruje. Razlog tome je pre svega proširenje poreske baze, dobar rad Odeljenja za lokalne javne prihode i naravno stanogradnja koja je u velikom naletu na teritoriji naše opštine", izjavio je načelnik Ljubišić.

Projekti koji će biti završeni u narednoj godini su vrtić Kockica 2 i Dom vojske.

"Ono što raduje jeste stav lokalne samouprave, a i stav koji se logično nameće da u Dom vojske preselimo Gradsku biblioteku i mislim da ćemo već posle 1. marta odraditi pripreme i sve ono što je neophodno da Gradska biblioteka bude prebačena u Dom vojske. Biblioteka je ustanova koja posluje u objektu koji ne odgovara njihovim potrebama, a praktično ono što imamo u Domu vojske, već se nazire kako će raspored prostorija izgledati posle rekonstrukcije, jeste nešto što moze da se iskoristi na pravi način. Na ljudima je iz Biblioteke, direktoru i njegovim saradnicima, da osmisle kako da taj prostor najbolje moguće iskoriste", dodao je načelnik Ljubišić.

Na sednici je doneta Odluka o dodeli javnih priznanja i nagrada u 2021. godini. Rumska povelja će biti dodeljena doktorki Emiliji Osvald iz rumskog Doma zdravlja.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Zbog društveno odgovornog rada, ali i pomoći i afirmaciji Opštine Ruma, kroz dugi niz godina, zahvalnicu će na Dan Opštine dobiti Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ.

"Mi ćemo i ove godine povodom Dana opštine dodeliti rumsku povelju. Odlukom SO Ruma nosilac povelje za 2021. godinu biće dr Emilija Osvald, zdravstveni radnik angazovan u našem Domu zdravlja koji je sa svojim timom podneo najveći teret borbe protiv pandemije kovida 19, ali smo takođe doneli odluku da zahvalnicu uručimo i GIZ-u za doprinos koji je ta agencija dala ostvarenjem razvojnih projekata Opštine Ruma i ono što jeste novina je da ćemo dodeliti još desetak zahvalnica i novčanih nagrada istaknutim pojedincima u različitim oblastima. To su pre svega uspešni studenti, to su volonteri Crvenog krsta i uspešni sportiskti koji su tokom 2021. godine ostvarili rezultate kojima mogu da se ponose oni pojedinačno, ali i mi kao njihova lokalna zajednica koja upravo od njih očekuje da budu nosioci razvoja u periodu koji dolazi", rekao je predsednik SO Ruma, Stevan Kovačević.

Zahvalnice, uz novčanu nagradu od 30.000 dinara, dobiće pet studenata koji su se istakli izuzetnim rezultatima u oblasti visokog obrazovanja (Milica Vujić, Deana Jerković, Žarko Blagojević, Dragan Milošević, Obrad Srećo), pet volontera rumskog Crvenog krsta (Zorana Lazarević, Nemanja Gajić, Dejan Pavlović, Jelena Žarković, Ana Cicović) i uspešni mladi sportista Stefan Zubović, reprezentativac Srbije u džudou za ostvarene rezultate na međunarodnoj sceni u 2021. godini.

Priznanja će se uručiti nagrađenima na svečanoj sednici 24. novembra.

Na današnjem zasedanju je izglasan i Predlog Godišnjeg Programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u drzavnoj svojini na teritoriji Opštine Ruma za 2021. godinu

U okviru tačke izbori i imenovanja novi v.d. mandati su povereni Katarini Filipović - Kulturni Centar "Brana Crnčević" i Branislavu Paviću - Ustanova za pruzanje usluga socijalne zaštite "Solidarnost".

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Opštine Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike