24SEDAM NOVI SAD Gradonačelnik na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

04.06.2021

15:40

0

Autor: 24sedam

Na marginama Foruma, gradonačelnik Vučević se sastao sa šefom Odelјenja za ekonomsku saradnju sa inostranstvom i međunarodne odnose Grada Moskve Sergejem Čerjominom

24SEDAM NOVI SAD Gradonačelnik na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
NS - Copyright novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravi u Ruskoj Federaciji gde prisustvuje 24. međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu od 2. do 5. juna. Tokom trajanja foruma, gradonačelnik je održao više sastanaka, a danas je prisustvovao i plenarnoj sednici na kojoj je govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

- Evidentno se uspinjemo u istorijskoj vertikali dobrih odnosa koje kao zemlјa negujemo sa Rusijom, a eklatantan primer za to su odličan prijem i atmosfera u kojima su se sve delegacije iz Srbije nalazile tokom boravka u Sankt Peterburgu. Takođe, tome pridružujem i vrlo korisne radne sastanke čiji će se efekti videti u budućnosti. Forum koji je obrađivao ekonomske teme na globalnom nivou je doprineo da mnoštvo novih znanja donesemo u našu zemlјu, i da neka nova poznanstva pretvorimo u plodotvorne buduće aktivnosti u našem gradu. Prisustvujući govoru predsednika Putina, koji je pohvalio reakciju svoje zemlјe na pandemiju izazvanu virusom Kovid-19, smelo mogu da napravim paralelu i da kažem da smo i mi u Srbiji bili na visini zadatka, koji nam je ova pošast nametnula i da smo, prvenstveno zahvalјujući predsedniku Vučiću, a potom i odgovornosti građana, uspeli maksimalno da očuvamo zdravlјe lјudi i ekonomiju. U regionu smo konstantno prednjačili na polјu imunizacije stanovništva, a to je bilo moguće zahvalјujući nabavkama vakcina iz više izvora, čime nam je omogućena normalizacija života i privrednih aktivnosti. Jedan od pokazatelјa da se svet sve efikasnije bori protiv pandemije, jeste i održavanje ovog Foruma, koji nije organizovan onlajn. Želim da tako i ostane, da se sve više pristupa normalizaciji aktivnosti, kako na lokalnom nivou, tako i na polјu međunarodnih aktivnosti. Sa Foruma nosimo generalnu poruku da je danas više nego ikad potrebno krenuti u intenzivan oporavak ekonomije i privrede i jačati sve vidove saradnje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević koji je na Forumu obišao i štand Nižnjeg Novgoroda, grada pobratima Novog Sada, kao i izlagački prostor ruske kompanije Gasprom njeft čije je sedište poslovanja u Srbiji upravo u Novom Sadu.

Na marginama Foruma, gradonačelnik Vučević se sastao sa šefom Odelјenja za ekonomsku saradnju sa inostranstvom i međunarodne odnose Grada Moskve Sergejem Čerjominom.

- Informisao sam ga da je Srbija prešla prag od 50% vakcinisanih, i da je u želјi da pomogne napredak regiona, omogućila besplatnu vakcinaciju za državlјane Bosne i Hercegovine. Takođe, dotakli smo se i izazova zbog strašnih pritisaka koje naša zemlјa trpi oko Kosova i Metohije, kao i napora predsednika Vučića da sačuva stabilnost, ekonomsku snagu i integritet države. Dobili smo uveravanja da će Rusija uvek biti iza Srbije po ovom pitanju, posebno ceneći to što je naša zemlјa jedina u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji - naglasio je gradonačelnik.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu okuplјa šefove država, političke lidere, premijere, ministre, guvernere, direktore vodećih ruskih i internacionalnih kompanija, kao i nauticajnije svetske medijske kuće. Cilј ovogodišnjeg skupa jeste podrška dijalogu usmerenom na jačanje odnosa između država, poslovnih krugova i kompanija, kao i razmatranje izazova sa kojima se suočava svetska privreda u vreme aktuelne pandemije.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike