24SEDAM KIKINDA Obeležene 22 godine od reketiranja kikindske kasarne - strah koji se pamti

01.06.2021

08:01

0

Autor: 24sedam

Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, rekao je da "te 1999. naš grad nije izbegao ovaj varvarski čin NATO alijanse

24SEDAM KIKINDA Obeležene 22 godine od reketiranja kikindske kasarne - strah koji se pamti
Bombardovanje, kasarna Opština Kikinda - Copyright Opština Kikinda

Na današnji dan navršile su se 22 godine od raketiranja nekadašnje kikindske kasarne "Servo Mihalj". 

Tim povodom u centru grada, kod spomen ploče sa imenima 37 nastradalih sugrađana tokom NATO agresije i ratova 90-tih i skulpture "Tuga", održan je komemorativni skup. 

Opština Kikinda
 

Paljenjem sveća i polaganjem venaca i cveća, sugrađani su se prisetili dešavanja u noći između 31. maja i 1. juna 1999. godine. Tada se na meti NATO bombardera našla kikindska kasarna na koju su ispaljene četiri rakete. Tri su pogodile cilj, a četvrta završila u obližnjoj njivi gde se još uvek nalazi. Sećanja na noć straha i neizvesnosti i dalje su prisutna, a mnogi Kikinđani dobro pamte šta se tada dogodilo. 

Opština Kikinda
 

Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine, rekao je da "te 1999. naš grad nije izbegao ovaj varvarski čin NATO alijanse".

- Srećom, nije bilo ljudskih žrtava. Međutim, ono što smo doživeli ostaće večno zapamćeno. Strah koji smo tada osetili dobro se pamti. a ovo jeste crni datum u istoriji Kikinde. Trudićemo se da na dostojanstven način i dalje obeležavamo ovaj datum. Upalili smo sveće i odali poštu sugrađanima čija su imena uklesana na spomen ploči kraj skulpture "Tuga". Ovaj varvarski čin oprostićemo ako budemo mogli, ali ga zaboraviti nećemo nikako - poručio je Bogdan. 

Opština Kikinda
 

Pored ostalih, komemorativnom skupu je prisustvovao i Vladimir Radojčić, predsednik Skupštine Srpskih ratnih veterana Kikinda.

- Članovi ovog udruženja trude da sačuvaju sećanja na sve žrtve i stradanja tokom ratnih godina. Možemo da oprostimo, ali ne i da zaboravimo, zbog nas samih i budućih generacija. Zahvaljujem se svima koju su danas došli da upale sveće i polože cveće - izjavo je Radojčić.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike