24SEDAM KIKINDA U Narodnom muzeju predstavljen slavan istorijat Prve srpske dobrovoljačke divizije (FOTO)

07.05.2021

16:48

0

Autor: 24sedam

Gradonačelnik Nikola Lukač, ukazao je da je naš grad u prethodnim ratovima dao mnoge heroje

24SEDAM KIKINDA U Narodnom muzeju predstavljen slavan istorijat Prve srpske dobrovoljačke divizije (FOTO)
CDA_2937-w1024 - Copyright Foto: Opština Kikinda

Istorijat i ratni put Prve srpske dobrovoljačke divizije, osnovane 1916. godine u Odesi, daleko od otadžbine, otvorena je danas u kikindskom Narodnom muzeju.

Hadži Borislav Novaković iz Zrenjanina, predstavnik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, njihovih poštovalaca i potomaka, ukazao da je ova postavka već dva puta bila izložena u gradu na Begeju.

Foto: Opština Kikinda
 

U naš grad je stigla na poziv kikindskog SUBNOR-a:

- Izložba je tematska i vezana za istorijat i sve ratne aktivnosti Prve srpske dobrovoljačke divizije. Fotografije, tekstovi, vojne mape i crteži su predstavljeni na 41 panou - naveo je Novaković.

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, ukazao je da je naš grad u prethodnim ratovima dao mnoge heroje:

Foto: Opština Kikinda
 

- Veliki broj naših predaka položio je živote da bismo danas živeli u slobodi. U sastavu Prve srpske dobrovoljačke divizije bilo je i 1.700 Kikinđana, a njihova junačka dela obavezuju nas da ih se sećamo i na ovaj način. Pred nama je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, a ova izložba deo je programa kojim će lokalna samouprava i SUBNOR obeležiti 76. godišnjicu pobede u Drugom svetkom ratu - izjavio je Lukač.

Foto: Opština Kikinda
 

Istoričar Narodnog muzeja, Miloš Pušara, potvrdio je da su autori ove izložbe na temeljit i studiozan način prikazali istorijat Prve srpske dobrovoljačke divizije:

- Osnovana je uz blagoslov i saglasnost ruskog cara Nikolaja II. Ovu jedinicu činili su Srbi koji su živeli u Austrougarskoj monarhiji, a kao vojni obveznici su najpre bili mobilisani u trupe i poslati na istočni front. Nakon masovnih predavanja ruskoj vojsci iz solidarnosti, patriotskih pobuda i ljubavi prema pravoslavnoj Rusiji. Ubrzo je formirana Prva srpska dobrovoljačka divizija i upućena na dobrudžanski front, gde je 50 odsto vojnika izbačeno iz stroja - naveo je Pušara i dodao da će ovu izložbu Kikinđani moći da vide u naredne dve sedmice.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike