"Došao nam je sav krvav ispred vrata": Svetomir golim rukama spasao stado od životinje teške 40 kilograma!

10.11.2021

17:37

1

U noći između utorka i srede probudio ga je lavež pasa, a onda je usledila borba za egzistenciju

"Došao nam je sav krvav ispred vrata": Svetomir golim rukama spasao stado od životinje teške 40 kilograma!
goat-g4fcd65650_1920 - Copyright Pixabay

U domu Svetomira Protića Cene (61) iz Pirota odvijala se prava drama u noći između utorka i srede, kada je njegovih stotinak koza alpino rase napao vuk.

Lavež pasa upozorio je Protića da se nešto dešava, a kada je izašao ispred svoje kuće u selu Koprivštica imao je šta da vidi. Vuk je pretio da pobije jedini prihod Protićeve zarade.

Usledila je borba za spasavanje stada, koja se ubrzo pretvorila u borbu između četrdesetak kilograma teškog vuka i golorukog stočara.

Predator je pokušao da se provuče ispod ograde i ode sa plenom u ustima, kada ga je Svetomir zgrabio za zadnju nogu i upustio se u borbu u kojoj je zadobio teške povrede - ujede po rukama i nogama, zbog čega se oporavlja u pirotskoj bolnici. Pošto je u borbi na život i smrt uspeo da zadavi divljač, sav krvav i sa teškim povredama seo je u svoju "ladu nivu“, otišao do sela i pozvao rođake da mu pomognu, odnosno da traže hitnu pomoć iz grada.

- Bilo je oko pola pet jutros, kada je drhtavim glasom, sa kapije, pozvao oca i mene. Znao sam da je neki problem i nevolja, čim zove u to doba. Kad sam otvorio vrata, video sam da je jedva stajao i bio je sav krvav. Ukratko mi je ispričao da se borio sa vukom kako bi spasao stado svojih stotinak alpino koza, od kojih živi. Rekao je da je negde iza ponoći čuo lavež pasa i odmah ustao i krenuo u tor. Na njegovo zaprepašćenje među kozama je bi jedan vuk, tačnije vučica. Pokušala je da pobegne sa plenom u čeljustima, ali je on uspeo da je dohvati za zadnju nogu i povuče nazad. Tada je nastala borba između njega i vuka. Ni sam nije znao da mi kaže koliko je sve trajalo, ali je sasvim sigurno to vreme za njega bilo večnost. Bio je bled kao sveća. Iz Pirota je došla Hitna pomoć, odvezla ga u bolnicu i sada se oporavlja - kaže njegov komšija i rođak Ivica Najdanović.

Radisav Panić i Hristivoje Potić, takođe Cenini rođaci, koji su danas sa Najdanovićem išli da nahrane Cenine koze, kažu da do sada nikada nisu čuli da je neko golim rukama zadavio vuka. 

Stočar se dobro oporavlja i već misli na to ko će mu narednih dana hraniti stado. Zasada su tu komšije i rođaci poput Ivice, Radisava i Hristivoja.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike