Da li su mali potresi smirivanje tla ili uvertira za veće potrese: Hoće li Srbiju zadesiti hrvatski scenario?

08.11.2021

15:13

0

Autor: 24sedam

Nakon više od godinu dana od zemljotresa u Petrinji Srbiju je zadesio niz zemljotresa

Da li su mali potresi smirivanje tla ili uvertira za veće potrese: Hoće li Srbiju zadesiti hrvatski scenario?
Zemljotres - Copyright Profimedia

Tokom prošle godine tlo Hrvatske pogodila su dva neuobičajeno snažna zemljotresa. Prvi na udaru bio je Zagreb, a potom je još snažniji potres pogodio Petrinju tri dana pred početak ove godine.

U protekle dve nedelje Srbiju je pogodio nesrazmerno veliki broj zemljotresa manjeg intenziteta. Građane Srbije brine hoće li se kod nas ponoviti hrvatski seizmološki scenario.

Serija zemljotresa u našoj zemlji počela je u Kruševcu 28. oktobra, a nakon toga su se tresli Mladenovac, Kragujevac, Topola, Bor, Loznica i Novi Pazar.

Iako su potresi ove jačine svakodnevni u trusnim područjima, zabrinjavajuće je to što Srbiju statistički svakih deset godina pogodi jedan zemljotres jačine od preko 5 stepeni Rihterove skale.

Poslednji takav potres bio je onaj u Kraljevu 2010. godine. Tom prilikom poginulo je dvoje ljudi, povređeno je preko stotinu, dok je materijalna šteta procenjena na 2,5 milijarde dinara.

Prošlogodišnji potres u Petrinji zapravo je bio znatno jači, za gotovo čitav Rihterov stepen. Ovaj zemljotres obeležio je veliki broj naknadnih potresa.

- Moguće je da će biti još slabijih zemljotresa jer se tlo smiruje - naveo je seizmolog Branko Dragičević za 24sedam.

Ovo zvuči ohrabrujuće ukoliko ovu izjavu tumačimo kao konstataciju da će tlo da se smiri, a da li je to tako, videćemo u bliskoj budućnosti. Ono što je sigurno jeste da je zemljotrese nemoguće predvideti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike