"Petra su od najgoreg ishoda delili minuti": Par dana nakon punoletstva zadobio je povrede opasne po život

07.11.2021

14:52

0

U roku od petnaest minuta već je bio u hirurškoj sali gde ga je spremno čekala cela niška ekipa lekara

"Petra su od najgoreg ishoda delili minuti": Par dana nakon punoletstva zadobio je povrede opasne po život
bolnica AP11060611397 - Copyright AP Photo/Gero Breloer

Mladić P.K. (18) iz Kuršumlije oporavlja se, nakon što je krajem oktobra na njega pala metalna konstrukcija gola, zbog čega je zadobio povrede opasne po život.

Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju kaže da je mladiću život visio o koncu jer je osim ostalih povreda, imao i naprsnuće desne srčane komore što je moglo da dovede do smrtonosnog ishoda.

- Petar je kod nas dovezen sa povredama opasnim po život. Hitna dijagnostika je pokazala multiple povrede glave, trbuha i grudnog koša pri čemu su vitalni parametri ukazivali na mogući brzi najgori ishod. Konstatovano je postojanje velike količine krvi u srčanoj kesi sa pretećom tamponadom i prestankom srčanog rada. U roku od petnaest minuta već je bio u hirurškoj sali gde ga je spremno čekala cela ekipa, kardiohirurg dr Aleksandar Kamenov, digestivni hirurg prof dr Goran Stanojević, kolege anesteziolozi koje je predvodila prof dr Biljana Stošić, dr Milan Lazarević sa svojom ekipom koja je odmah uključila aparate za spasavanje krvi i pefruzer Radovan Dramićanin koji je spremio EKK mašinu. Tokom operacije kolege su našle povredu desne srčane komore sa jakim krvarenjem koje je zbrinuto filigranski precizno. Petra su od najgoreg ishoda delili minuti – opisuje Milić borbu za život osamnaestogodišnjaka.

Nakon operacije, mladić se oporavljao na intenzivnoj nezi Klinike za kardiohirurgiju.

- O njemu su brinuli naši hirurzi i aneteziolozi, dr Dejan, dr Saša, dr Vlada, dr Nenad, dr Stefan, dr Bata, dr Mlađan, dr Ivana, dr Miroslav, dr Nenad dr Bane, dr Đorđe i naše sestre predvođene Anom Milenković. Petar koji se povredio samo nekoliko dana nakon što je napunio 18 godina poverio nam se da želi da upiše Vojnu akademiju – kaže Milić.

Dodaje da je ponosan na Univerzitetski klinički centar u Nišu i na svoje kolege.

- Ovako se pokazuje da se i u ovo najteže kovid vreme bori za živote pacijenata i kako se čuva otadžbina. Srećni smo što će Petar imati ceo život pred sobom i što će moći da ispuni svoje snove. Kada je odlazio sa klinike, poželeli smo mu da završi Vojnu akademiju, da jednog dana zasluži čin generala i da čuva našu otadžbinu i sve nas – zaključuje Milić.

Podsećamo, do nesreće je došlo 30. oktobra oko 17 časova, a pretpostavlja se da je tinejdžer visio na stativi gola kada je, s obzirom da nije bila pričvršćena, pala preko njega.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike