Poplave u Srbiji: Na pojedinim mestima zabranjen saobraćaj, policija dežura kako neko ne bi uleteo u „srce bujice“

06.11.2021

19:22

0

Zbog izlivanja reke Tamnave opština Koceljeva je proglasila vanredno situaciju

Poplave u Srbiji: Na pojedinim mestima zabranjen saobraćaj,  policija dežura  kako neko ne bi uleteo u „srce bujice“
Copyright Youtube printscreen

Reka Jadar je, večeras, baš nabujala i, u selima Brnjac i Bradić, u gornjem toku, potpuno je napustila korito i proširila se na obe obale, plaveći mnoge njive, ali i kuće i okućnice.

Preko mosta na Jadru, kod Bradića, moguće je da se pređe, ali čim se stigne na njegovu desnu obalu u selo na putu je neviđena bujice preko koje ne mogu da se kreću ni vozila sa specijalnom  opremom. Zbog toga je zabranjen saobraćaj. Ekipe policije dežuraju neumorno u ovom delu, kako neko ne bi, iz neznanja, uleteo u „srce bujice“ što bi, u noćnim  uslovima, moglo da bude i tragično.

U skoro svim kućama, oko mosta, i prema centru sela, gde su kuće poplavljene, nema struje. Ljudi su se preselili kod srodnika ili su u gornjim delovima zgrada, čekajući da nivo vode opadne, ali on neprestano raste.

 

 

U Loznici, rečica Štira koja protiče kroz čitav grad, skoro da je napunila osnovno korito. Ako kiša bude padala sličnim intenzitetom, ono će biti (pre)puno do zore.

Zbog izlivanja reke Tamnave opština Koceljeva je proglasila vanredno situaciju. Reka se zbog intenzivnih padavina duž svog toka u nebranjenim zonama izlila iz korita i poplavila nekoliko desetina hektara obradivog zemljišta. 

Procenjuje se da je na teritoriji ove lokalne samouprave za tri dana palo više od 140 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog obilnih padavina izlio se i Jadar i takođe poplavio njive, prenosi TV Pink.

Tamnava je pre sedam godina srušila je most koji povezuje magistralni put Šabac - Valjevo i prelomila ga na tri dela, pa je posle toga izgrađen novi.

Zbog ovako lošeg iskustva, opština ništa ne prepušta slučaju, pa su zbog toga rešili da pravovremeno deluju.

- S obzirom na to da su padavine nalik onima koje su bile 2014. godine zbog toga smo juče uveli vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. U toku je praćenje celokupne situacije na Tamnavi, počevši od njenog izvora zaključno sa izlaskom sa naše opštine - rekao je za TV Pink Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

On naglašava da su veliki radovi rađeni na pritokama Tamnave pa je sada mnogo bolja situacija nego 2014. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike