Polivamo se vodom iz šerpe kako bi se okupali i umili: Meštani Topole očajni, četiri meseca im suve česme

06.11.2021

10:05

0

Retko kad smo bili isključeni, a ove godine nastala je prava katastrofa - kaže za RINU Milivoje Pavlović, meštanin ovog sela

Polivamo se vodom iz šerpe kako bi se okupali i umili: Meštani Topole očajni, četiri meseca im suve česme
Copyright RINA

Već mesecima traje kolaps u vodosnabdevanju u pojedinim selima u okolini Topole. Meštani su očajni jer nemaju osnovne uslove za život, a posle dugogog čekanja da se problem reši odlučili su se i na protest ispred zgrade opštine.

- Nemoguće je da četiri i po meseca nemamo vodu uopšte, postavili su neku cisternu, ali  mašina ne može da radi i kupamo se iz šerpe u 21. veku. Retko kad smo bili isključeni, a ove godine nastala je prava katastrofa. Kupili smo plac gde treba bazen da se iskopa i stoji zarastao u korov. Niko ne pita pošto je voda samo da je ima. Imam 83 godine, a idem sa dva bureta traktorom da natočim  vodu kako bih napojio stoku i sutradan opet. Ovo je poražavajuće - kaže za RINU Milivoje Pavlović meštanin ovog sela.

RINA
 

Stariji meštani Žabara smatraju da je do kvara na vodovodnoj mreži došlo jer se u cevima stvara vazdušni čep i da zbog toga voda ne može kroz njih da prođe. Takođe su u razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave istakli da bi rešenje mogao biti bazen ili akumulacija vode koji bi bar u kritičnim periodima godine obezbedili vodu za najugroženije kategorije.

Nadležni su upoznati sa ovim problemom, i kako kažu, mesecima se radi intenzivno na rešavanju problema u vodosnabdevanju na čitavoj teritoriji opštine Topola.

- Svaki dan radimo na rešavanju ovog problema. Proveravamo da li je u pitanju fizički kvar na mreži i da to saniramo.  Zatim ćemo da isključimo sve kako bi sistem dopunili pa da vidimo da li će voda stići - rekao je Dragan Jovanović većnik za infrastrukturu u opštini Topola.

Prema rečima prvog čoveka opštine Topola, u prethodnom periodu rebalansom budzeta opredeljena su sredstva za izgradnju izvorišta Krečana 3, čime je značajno popravljena teška hidrološka situacija u Topoli. Međutim, rezerve vode u bazenu na Oplencu su još uvek niske i vanredna situacija je i dalje na snazi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike