24SEDAM VLADIMIRCI Zorana Mihajlović obišla geotermalni toplovod

08.06.2021

12:00

0

Autor: 24sedam

Izradom geotermalnog bunara obezbedila bi se bolja funkcionalnost i proširenje postojećeg kompleksa bazena u relaks centar - istakao je predsednik opštine Goran Zarić

24SEDAM VLADIMIRCI Zorana Mihajlović obišla geotermalni toplovod
FB_IMG_1623148881757 - Copyright Foto: Opština Vladimirci

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović danas je posetila opštinu Bogatić.

Na lokaciji geotermalne bušotine, dočekali su je Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog okruga, Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić, kao i Goran Zarić, predsednik opštine Vladimirci.

Nakon obilaska I faze geotermalnog toplovoda, sa predstavnicima ministarstva, usledio je zajednički sastanak u opštini Bogatić.

Na istom je Goran Zarić, predsednik opštine Vladimirci, govorio o  Projektu za izgradnju geotermalnog bunara, koji nosi naziv Projekat primenjenih hidrogeoloških i geotermalnih istraživanja na delu teritorije opštine Vladimirci.

Za ovaj važan projekat, opština je u saradnji sa Rudarsko – geološkim fakultetom u Beogradu izradila projektno – tehničku dokumenataciju sa istražnim pravom, a takođe je ishodovana i dozvola za izradu geotermalnog bunara, koja je izdata od stane nadležnog ministarstva.

- Izradom geotermalnog bunara obezbedila bi se bolja funkcionalnost i proširenje postojećeg kompleksa bazena u relaks centar. Zatvaranjem bazena i njegovim povezivanjem na geotermalnu bušotinu omogućilo bi se korišćenje bazena, kako u letnjem, tako i u zimskom periodu, odnosno njegovo korišćenje tokom cele godine - istakao je predsednik opštine Goran Zarić i dodao da se projekat zatvaranja bazena i izgradnje relaks centra nalazi u fazi idejnog projekta.

Na sastanku je takođe bilo reči i o drugim potencijalima geotermalnih voda, kao i da se njihovim korišćenjem mogu stvoriti uslovi za priključenje varošice na toplovod, u svrhu grejanja, a pre svega Doma zdravlja, zatim osnovne i srednje škole, Predškolske ustanove, Doma učenika, kao i same zgrade opštine. Ovo tim pre, jer navedene ustanove, uglavnom koriste ugalj kao energent, pri čemu dolazi i do velikog zagađenja vazduha. Na ovaj način ostvarila bi se i ušteda u budžetu opštine Vladimirci, koja inače raspolaže sa skromnim sredstvima.

Predsednik opštine je predočio i ciljeve, koji bi bili postignuti izradom geotermalnog bunara.

- Formirali bismo turistički proizvod na osnovu lokalno raspoloživih prirodnih resursa terena – geotermalne vode. Takođe bismo podstakli i povećanje zaposlenja lokalnog stanovništva. Podigli bismo sveopšti kvalitet života na području opštine Vladimirci, kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, u smislu ekološki prihvatljivih energetskih izvora energije, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova - naveo je predsednik.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na sastanku danas održanom, najavila je i finansijsku podršku na ime obezbeđenja sredstava za istražnu bušotinu, u ovoj godini.

Projekat o kojem je takođe bilo reči je i projekat postavljanja solarnih panela na izvorištima Riđake i Suvo Selo.

- Realizacijom ovog projekta ostvarila bi se ušteda, kada su u pitanju troškovi električne energije, koja se koristi za napajanje izvorišta zdrave pijaće vode opštine Vladimirci, dela opštine Koceljeva, kao i jednog dela grada Šapca - istakao je Zarić i dodao da godišnji račun za električnu energiju, koji se ispostavlja Javnom komunalnom preduzeću „Izvor“ Vladimirci iznosi 20 miliona dinara.

Postavljanjem solarnih panela, troškovi električne energije bili bi znatno smanjeni i na taj način bi Javno komunalno preduzeće „Izvor“ Vladimirci moglo samostalno da obavlja svoju delatnost, bez subvencija koje dobija od strane opštine i sredstava tekuće budžetske rezerve Ministarstva finansija.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike