24SEDAM PRIBOJ Vratiti život u sela Srbije

06.07.2021

13:11

0

Autor: 24sedam

Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara

24SEDAM PRIBOJ Vratiti život u sela Srbije
Opština Priboj

Prema podacima Akademijskog odbora za selo SANU, u Srbiji ima 200.000 praznih kuća - 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna ni vlasnik.

A da bi se zaustavilo dalje odumiranje srpskog sela i vratio život u napuštena domaćinstva, država preduzima konkretne mere na oživljavanju tih prostora, kultivisanjem porodičnih imanja i skidanjem katanaca sa devastiranih vekovnih ognjišta.

Na predlog Ministarstva za brigu o selu, Vlada Srbije je u junu donela „Uredbu o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu.“

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

"Svi zajedno, danas krećemo u jedan izuzetno važan posao – vraćanje života u napuštena seoska domaćinstva. Ova misija će trajati. Ja se nadam da će ovo što danas otpočinjemo, raditi i generacije posle nas, a cilj je jedan jedini - vratiti život u sela Srbije. Ako žive sela Srbije živeće i Srbija.", izjavio je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, na radnom sastanku, sa predstavnicima lokalnih samouprava, koji je održan 5.jula u Beogradu.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU, akademik Dragan Škorić bio je decidiran, da Srpska akademija nauka i umetnosti pruža bezrezervnu i snažnu podršku.

"Naša poruka je sažeta u tri reči - znanje znanje i znanje, a sve u službi preporoda sela Srbije.“, rekao je on.

Sprovođenje ovog Programa je od nacionalnog značaja, jer će se konkretno rešavati problemi koji muče gotovo svaku opštinu u Srbiji, a cilj je da u njima više ne bude ni jedno devastirano selo i napušteno seosko domaćinstvo.

Za ovaj program opredeljeno je pola milijarde dinara, a sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava – do utroška budžetskih sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Priboj. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti