Pogled od milion dolara: Sa najvišeg vrha Tare vide se tri države kao na dlanu

02.11.2021

18:04

0

Vidikovac Janjač bogatiji za ponoramski durbin

Pogled od milion dolara: Sa najvišeg vrha Tare vide se tri države kao na dlanu
16358663591627053191Janjac Ranko Milanovic (2) - Copyright RINA

Vidikovci u Nacionalnom parku Tara predstavljaju najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban način. Većina ih je skrivena i teško pristupačna.

Ipak, do najlepših se svakako može doći ali naravno samo peške. Jedan od najviših vrhova Nacionalnog parka Tara je Janjač i definitivno jedan od najlepših vidikovaca iako nije toliko poznat među posetiocima. Sada je postao bogatiji za još jedan sadržaj, jer je u saradnji sa Turističkom organitacijom "Tara-Drina“ na njemu postavljen panoramski durbin.

- Sa ovog vrha se pruža veličanstven panoramski pogled na područje Zaovina, masiv Tare, Crni vrh i Velik Stolac. Po lepom vremenu odavde se vidi Višegrad i čuvena ćuprija na Drini, Mehmed-paše Sokolovića, koju je u svom romanu opisao naš nobelovac Ivo Andrić. Takođe, ovde se vide i ostaci rovova iz Prvog svetskog rata. Sam vidikovac nalazi se u Zaovinama, iznad Gornjih Karaklija, na samoj granici Srbije i Republike Srpske (BiH). Do njega se stiže uređenom stazom kroz zaselak Karaklije - kazao je za RINU, Ranko Milanović iz NP Tara.

Na teritoriji ovog nacionlanog parka postoji devet uređenih vidikovaca koji su ograđeni i potpuno bezbedni za posetioce, a pogled koji vas dočeka, vredi milion dolara. Najpoznatiji je svakako Banjska stena, sa tog mesta možete videti sve lepote Nacionalnog parka Tara, ali ništa manje lepo nije ni ostalih osam, na kojima se učestalo dodaju novi sadržaji.

- Na Banjskoj steni, najposećenijem vidikovcu na Tari zamenjena je sigurnosna ograda, a stara nadstrešnica je uklonjena i zamenjena sa tri nove. Takođe, dodato je i nekoliko klupa. Planirano je postavljanje i novih informativno - edukativnih tabli na putu ka vidikovcu - istakao je Milanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Rina

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike